Primera še preiskujejo

V Avstriji zaradi smrti medicinske sestre začasno ustavili uporabo cepiva iz ene serije

S.R.
7. 3. 2021, 14.13
Posodobljeno: 7. 3. 2021, 19.39
Deli članek:

Gre zgolj za eno od serij cepiva biofarmacevtske družbe AstraZeneca, pri čemer avstrijske oblasti zatrjujejo, da zaenkrat ni dokazov, da bi bila smrt vzročno povezana s cepljenjem.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Avstrijske oblasti so danes začasno ustavile cepljenje s cepivom AstraZenece, a zgolj v primeru posamezne serije cepiva, poročajo avstrijski mediji. Preventivni ukrep je posledica poročil o enem smrtnem primeru in enem primeru resnejšega obolenja po cepljenju. Kot so poudarili, primera še preiskujejo, zaenkrat pa ni nobenih dokazov, da bi bila tudi vzročno povezana s cepljenjem.

Sta se pa oba primera zgodila v zdravtveni ustanovi v okraju Zwettl v Spodnji Avstriji. Tam je zaradi hudih motenj pri strjevanju krvi po cepljenju umrla 49-letna ženska. V drugem primeru se je pri 35-letni ženski pojavila pljučna embolija, a bolnica že okreva. V obeh primerih sicer gre za medicinski sestri, zaposleni na tamkajšnji kliniki.

Preventivno

Pri avstrijskem zveznem uradu za varnost in zdravstveno varstvo (BASG) so glede zadeve pojasnili, da strjevanje krvi ni eden od znanih neželenih učinkov cepiva, a da bodo lahko morebitno povezavo s cepivom v celoti izključili šele na podlagi temeljite preiskave. »Preostalih zalog iz serije preventivno ne uporabljamo več oziroma z njimi ne cepimo,« so še dodali. Bodo pa v Spodnji Avstriji v skladu z načrti nadaljevali z uporabo preostalega cepiva AstraZenece, ki ne pripada zadevni seriji. 

»Do zdaj še ni bilo potrjenih resnih neželenih učinkov, povezanih s cepivom,« pa so medtem sporočili iz družbe AstraZeneca, kjer so dodali, da so vse serije podvržene strogemu in natančnemu nadzoru kakovosti. Pojasnili so še, da so njihovo cepivo doslej potrdili že v več kot 50 državah. Sicer pa družba avstrijskim organom v preiskavi nudi polno podporo.

Kot je za TV Slovenija pojasnila vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, trenutno ni nobenih razlogov, da bi s cepljenjem prenehali pri nas. V primeru Avstrije gre za previdnostni ukrep, pri čemer je treba vednopotrditi, da gre za vzročno povezavo, a tega zaenkrat ni.  Dodala je, da pa je v takih primerih seveda vedno tudi pomembno, da se s takšno serijo preneha ter oceni, ali gre v resnici za težave s cepivom ali pa le splet nesrečnih okoliščin.