Ni prišlo do kontaminacije

Znani prvi izsledki preiskave smrti avstrijske medicinske sestre, ki je umrla po cepljenju

S.R.
8. 3. 2021, 17.20
Posodobljeno: 9. 3. 2021, 14.49
Deli članek:

Prvi rezultati preiskave smrti avstrijske medicinske sestre, ki je umrla več dni po cepljenju s cepivom farmacevtske družbe AstraZeneca, kažejo, da med dobavo in ob samem postopku ni prišlo do kontaminacije cepiva.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Kot smo poročali, so avstrijske oblasti včeraj preventivno ustavile uporabo posamezne serije cepiva AstraZeneca, potem ko je po cepljenju zaradi hudih motenj pri strjevanju krvi umrla 49-letna medicinska sestra, zaposlena v bolnišnici v Zwettlu v Spodnji Avstriji. V isti bolnišnici se je z zdravstvenimi težavami po cepljenju srečala še ena medicinska sestra. Zdaj je znanih več podrobnosti o obeh primerih.

Počakati bo treba na izsledke obdukcije

Tako denimo včeraj ni bilo znano, da je 49-letnica umrla šele deset dni po cepljenju, avstrijski časnik Kurier pa danes poroča še, da so v bolnišnici zdaj izključili tudi možnost, da bi pri cepljenju prišlo do morebitne napake, ali pa da bi na poti od proizvajalca do samega izvajalca cepljenja prišlo do kontaminacije cepiva, kar je podkrepljeno s celotno dokumentacijo. Natančen vzrok smrti 49-letnice bo sicer podala obdukcija, a v primeru tega cepiva doslej po svetu, čeprav je bilo cepljenih že več milijonov ljudi, še niso zabeležili podobnih neželenih učinkov, zato so odgovorni že skoraj prepričani, da smrt ni povezana s cepljenjem. Na podlagi tega razmišljanja so pomislili tudi na možnost, da je med hrambo ali cepljenjem prišlo do kontaminacije cepiva, a so to možnost, kot rečeno, zdaj izključili. Kurier še poroča, da bodo izsledki obdukcije in toksikološke preiskave predvidoma znani v roku dveh tednov.

Prvi izsledki preiskave prav tako kažejo, da primer druge medicinske sestre, ki je nekaj dni po cepljenju doživela pljučno embolijo in že okreva, ni povezan niti s cepljenjem niti s smrtjo 49-letnice. Šlo naj bi za medicinsko sestro z drugimi pridruženimi boleznimi, ki se je že v preteklosti soočala z motnjami pri strjevanju krvi.

Preiskava obeh primerov se sicer nadaljuje, v Avstriji pa medtem nadaljujejo cepljenje z odmerki iz drugih serij cepiva AstraZenece. Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) te serije cepiva v Slovenijo nismo prejeli.