KDO JE KDO

Kako je ekipa goljufov prepričala ministrstvo za zdravje v nakup antigenskih testov?

Luka Tetičkovič
8. 1. 2021, 19.30
Posodobljeno: 8. 1. 2021, 21.20
Deli članek:

Kupili so podjetje s potrebnimi licencami in se tako uvrstili na seznam podjetij, ki jih je država povabila k javnemu naročilu. Nato so za sumljivo nizko ceno prodali teste z dvomljivo učinkovitostjo in opremljene z napačnimi palčkami za jemanje brisov.

YouTube
Luka Lah (v sredi) in Alan Amadej Eferl (desno).

Vsak resen poslovnež ve, da je treba svoje poslovne partnerje temeljito preveriti. Kako je tedaj skupina piramidnih goljufov med krizo javnega zdravja prišla do javnega naročila hitrih antigenskih testov? Preprosto – najprej jih nihče ni preverjal, nato jih nihče ni poznal, zdaj se od njih vsi distancirajo.

»Moji fantje morajo opraviti poseben posel, zato smo najeli privatno letalo za pot v Slovenijo,« pove Luka Lah na posnetku, na katerem se pojavi skupaj z Alanom Amadejem Eferlom. Na najeto letalo nato nalepi svojo nalepko in se pred njim slika, kakor da je njegovo. Nekaj trenutkov kasneje pred kamero dela dramo, ko mu povejo, da pilot zaradi neavtorizirane nalepke noče vzleteti. Spoznali ste ekipo bleferjev, ki je ministrstvo za zdravje prepričala v nakup preprodanih antigenskih testov.

Kupili pravno osebo s certifikati

Vse se je začelo v maju, ko sta Eferl in Klemen Nicoletti od ljubljanskega gostinca Marleya Mačka kupila podjetje Majbert Pharm. Mačka smo poklicali; v pojasnilo nam je izjavil, da je podjetje prodal na trgu. Lastnica Majbert Pharma je bila njegova mama. Ko je umrla, se ga je odločil prodati. Šlo je za manjše podjetje z eno zaposleno osebo, njegova prava vrednost pa je bil vpis v bazo Evropske komisije Eudamed in CE-certifikat. Maček Eferla in Nicolettija po lastnih besedah ni poznal niti ju ni preverjal. Cene, za katero je prodal podjetje, ni bil pripravljen razkriti.

Eferl in Nicoletti sta namreč potrebovala pravno osebo, s katero bi bila povabljena k javnemu naročilu s pogajanji brez predhodne objave. Tako se je ministrstvo za zdravje v decembru odločilo izvesti »nakup hitrih antigenskih testov (HAGT) za diagnostiko covid-19«. K javnemu naročilu so povabili 42 ponudnikov, ki so vpisani v omenjeno bazo in imajo omenjen certifikat, so nam potrdili na ministrstvu. Pri tem niso preverjali ozadja zmagovitega podjetja niti niso pripisovali pozornosti temu, da se je njegova lastniška struktura nedavno spremenila.

Javnosti znani iz piramidnih goljufij

Sledi že znana zgodba, ko se je slovenska javnost na družbenih omrežjih seznanila z ozadjem ekipe omenjenih goljufov. Kaj so uporabniki slovenskega twitterja o omenjeni ekipi odkrili, si lahko ogledate v spodnjih okvirčkih. Po pisanju bloga Kriptoreporter so namreč Eferl, Nicoletti in Lah ekipa, ki je investitorje v projekt Coinspace ogoljufala za več milijonov evrov. Pred tem se je Nicoletti poskušal že v piramidnem sistemu bHIP, o katerem smo pred leti že pisali.

S temi milijoni naj bi Lah pobegnil na Bali in tam začel producirati motivacijske videe, ki naj bi izobraževali, kako postati investitor. Njegovi vlogi so brez vrednosti; narejeni so namreč iz posnetkov, kako obiskuje fitnes, peščene plaže in uživa drugo razkošje milijonarjev. Kot glavno tehniko uspešnega trgovanja z devizami pa omenja manifestacijo – gre za nekakšno obliko pozitivnega mišljenja, kjer si zadevo naprej predstavljamo v mislih, nakar naj bi magično sledila realizacija. Seveda gre za neumnost.

Hitri testi in sporne paličice

»Test je glede na specifikacije 99,9-odstotno specifičen in 95,9-odstotno občutljiv,« so nam še v torek pojasnjevali na ministrstvu za zdravje. Napisane specifikacije očitno niso prestale realizacije, saj je javna agencija za zdravstvene in medicinske pripomočke včeraj zaradi neustreznih paličic prepovedala uporabo omenjenih testov. V Ljubljani se je testiranje danes sicer nadaljevalo, potem kot je Zdravstveni dom Ljubljana zjutraj od dobaviteljev prejel nove, ustrezne paličice za jemanje brisov.

Pogodbo s podjetjem je zadnji dan pred odstopom podpisal minister Tomaž Gantar (Desus), ki še vedno vztraja, da je imelo podjetje urejene certifikate in bi zato moralo vse biti v najlepšem redu. Se pa je od ekipe domnevnih goljufov distanciral po tem, ko je bil seznanjen, kako na družbenih omrežjih proslavljajo »bolan« posel, ki so ga sklenili z njim. Po njegovih besedah bi imel bistveno večje pomisleke pred podpisom pogodbe, če bi za to vedel že takrat.

------

Majbert Pharm:

Klemen Nicoletti  - nekdanji član stranke SDS ima v Banja Luki registrirano podjetje PE-NI, ki si ga lasti z Luko Pejčičem. Prek Pejčiča je domnevno spoznal Janka Jenka, ki je podjetju Majbert Pharm posodil denar za posel z hitrimi testi. V tem podjetju je lastniško soudeležen z Eferlom. Z Eferlom in Lahom se pozna iz piramidne sheme Coinspace.

Mediaspeed
Klemen Nicoletti in Tina Gaber

Alan Amadej Eferl - pred leti je z avtom ubil starejšo peško, za kar je dobil poldrugo leto pogojne kazni. Nekoč je bil mister Slovenije 2010, nato pa je skupaj z Lahom in Nicolettijem večje število investitorjev ogoljufal v projektu Coinspace. Uradno je prijavljen v poštnem nabiralniku v Dubaju. Med splošno karanteno je oglaševal aplikacijo Tabler, s pomočjo katere bi lahko uporabniki našli skrite in prepovedane zabave ter druženja. Skupaj z Nicolettijem je solastnik podjetja Majbert Pharm, ki ga je kupil maja.

Luka Lah

Nekdanji član stranke SDS Mladi je postal znan z afero »snegec«, ko so člani SDM na videoposnetku njuhali kokain. Po goljufiji Coinspace je pred upniki iz Slovenije pobegnil na Bali, kjer je snemal motivacijske videoposnetke. V Slovenijo se je za namen sklenitve »bolanega« posla vrnil šele decembra letos in vse ovekovečil na svojem kanalu Youtube.

YouTube
Luka Lah

Mario Pejčič

Nekdanji intimni partner Anje Jenko naj bi ekipo goljufov povezal z njenim očetom Janko Jenkom. Z Nicolettijem je lastniško udeležen v banjaluškem podjetju PE-NI. Pejčič je priznal rop banke v Cerkljah leta 2017. (anja jenko instagram) Anja Jenko Ljubljanska starleta Anja Jenko, hčerka investitorja Janka Jenka, se je na instagramu distancirala od Pejčiča z besedami, da nista več v zvezi. Pejčič je oče njenega otroka.

Tibor Golob
Jenkova in Mario Pejčić.

Janko Jenko

Jenko je svoje prve milijone ustvaril s podjetjem za uvoz računalniške opreme PCX. Kasneje je bil izvršni direktor stranke Državljanska lista, ki jo je vodil Gregor Virant. Ekipi goljufov je posodil 800 tisočakov za nakup hitrih testov. Za komercialno televizijo je pojasnil, da lastnike podjetja Majbert Pharm pozna in jima je tudi pomagal pri nakupu omenjenega podjetja. Denar jim je posodil, ker je »zavohal poslovno priložnost«. 

STA
Janko Jenko

Profimedia
Jemali bodo brise.