Testiranje naj bi se jutri nadaljevalo

Pri Majbert Pharm razkrili ceno "spornih" hitrih testov, večina dobička v roke Jenka?

S.R./STA
7. 1. 2021, 22.06
Posodobljeno: 7. 1. 2021, 22.12
Deli članek:

Po zagotovilih solastnika Majbert Pharm bodo na testirna mesta v petek prispele nove testirne paličice.

Bobo
Kjer se je množično testiranje danes ustavilo, naj bi se v petek nadaljevalo.

Voditeljica Erika Žnidaršič je v četrtkovi oddaji Tarča na TV Slovenija gostila oba podpisnika pogodbe za nakup hitrih testov, ki v zadnjih dneh razburjajo slovensko javnost. To sta mladi poslovnež Klemen Nicoletti, direktor podjetja Majbert Pharm, ki je državi dobavilo pol milijona hitrih antigenskih testov, in nekdanji minister za zdravje Tomaž GantarNicoletti je zatrdil, da bodo v petek zjutraj na testirna mesta po državi dostavili dodatne palčke za jemanje brisov, tako da se bo množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom lahko nadaljevalo. 

S testom samim niso imeli težav

Direktor Zdravstvenega doma Ljubljana Rudi Dolšak je v omenjeni oddaji na Televiziji Slovenija pojasnil, da so z antigenskim testom prejeli dve paličici za jemanje brisov. Inšpektorji Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke pa so danes na terenu videli dodatno pakirano tudi paličico za jemanje brisa iz grla, zato je z začasno odločbo ustavilo testiranje, saj da vodi postopek inšpekcijskega nadzora nad proizvajalcem. Dolšak ne ve, če je kaj narobe s testom oziroma njegovo kakovostjo. V zdravstvenem domu pa po njegovih navedbah niso imeli kakšnih težav s testom. 

Kot je dejal Dolšak, je bilo za zdravstveni dom zelo neprijetno, da so morali ustaviti javno testiranje sredi Ljubljane, za katerega je bilo namenjenega precej denarja, časa in kadrov. Pozval je kupca, naj naslednjič preveri nabavljeno blago, da do takšnih spodrsljajev ne bo več prihajalo. 

Kupili nove, stare bodo prodali

Nicoletti je pojasnil, da je bila ob testu sprva priložena paličica, ki je ustrezna za jemanje brisa tako iz nosu kot iz grla. Nato so na prošnjo ministrstva za zdravje, ki je bil naročnik posla, dobavili še paličico, namenjeno le za jemanje brisa iz nosu, ki pa ni imela potrebnih oznak. Sedaj bodo na testirna mesta dostavili nove palčke, za katere so po podjetnikovih besedah plačali 14 centov na kos. Neuporabljene palčke iz kompleta, ki jih ne bodo uporabljali, pa bodo skušali prodati. 

Razkril je tudi ceno, po kateri so nabavili teste od kitajskega proizvajalca. Po njegovih besedah so odšteli 1,66 evra na test, medtem ko so državi prodali po 1,81 evra (brez DDV). To pomeni, da so ob pol milijona testov zaslužili okoli 75.000 evrov, od česar bodo morali podjetniku in nekdanjemu izvršnemu direktorju Državljanske liste Janku Jenku, ki jim je posodil denar za posel, odšteli 50.000 evrov nagrade. 

Poudaril je, da v ta posel niso šli zaradi dobrega zaslužka, temveč za referenco, da bi potem lahko širili poslovanje, je povedal Nicoletti. Ta je letos skupaj z Amadejem Alanom Eferlom kupil podjetje od Marleyja Mačka, za kar sta po Nicolettijevih besedah odštela 5000 evrov plus terjatve. Nekdanjega in sedanja lastnika podjetja pa je povezal prav Jenko. Nicoletti je tudi potrdil, da tovrstne teste, ki so jih dostavili državi, prodajajo tudi v drugih evropskih državah. 

Dober posel

Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki se je v zadnjih dneh svojega vodenja ministrstva podpisal pod pogodbo za nabavo hitrih testov, je danes dejal, da verjame, da je bil sklenjen dober posel, ki je omogočal začetek hitrega testiranja po državi, poleg tega je bil Majbert Pharm enkrat cenejši od drugega najcenejšega ponudnika. Dejal je še, da mu je bilo pred podpisom pogodbe zagotovljeno, da so vsi pogoji, potrebni za javno naročilo, izpolnjeni ter da verjame, da je razpisna komisija opravila svoje delo.