Radio Študent

Kar so ustvarili študenti v šestdesetih bi študentski funkcionarji danes prodali

B.K./STA
8. 1. 2021, 15.46
Posodobljeno: 8. 1. 2021, 15.58
Deli članek:

Funkcionarji Študentske organizacije Univerze v Ljubljani in predstavniki vodstva Zavoda Radio Študent so se v torek sestali. Funkcionarji so radijce postavili pred odločitev: prodajte se sami ali pa vas bomo mi.

STA
Sedež Radia Študent v študentskem naselju v Rožni dolini.

Vodstvo Zavoda Radio Študent se je v torek sestalo s predsedstvom Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Na sestanku naj bi študentski funkcionarji radijce postavili pred izbiro, ali odidejo sami ali pa jih prodajo, so sporočili z radia. Za odgovor so jim dali tri dni časa.

Po mnenju Radia Študent tovrsten ultimat vodi k temu, da bo eden izmed najstarejših neodvisnih radiev v Evropi, ki so ga leta 1969 ustanovili ljubljanski študenti, zapustil okrilje ŠOU. Ob tem vodstvo radia opozarja, da je tridnevni rok zanje mnogo prekratek. Kot je za STA povedala direktorica Ana Kandare, se sicer zavedajo, da druge možnosti kot je izstop iz ŠOU ni, vendar pa "zahtevajo neko normalno obdobje" za ureditev položaja radia. "Taka sprememba z danes na jutri pomeni samo realno grožnjo komercializacije," je dodala.

Kot so na radiu zapisali v izjavi, bi bil "rokohitrski izstop ŠOU iz ustanoviteljstva", čeprav sredstva ŠOU predstavljalo le še slabo četrtino vseh njihovih sredstev, poguben, ker bi radio s tem izgubil tudi status študentskega programa posebnega pomena. Poleg tega bi ogrozil celotno strukturo financiranja, ki primarno izhaja iz sofinanciranja številnih domačih in evropskih projektov.

Od ŠOU zahtevajo, naj prekine poskus odprodaje ustanoviteljstva ter zagotovi financiranje za leti 2021 in 2022 ter s tem prehodno obdobje dveh let za postopno preureditev položaja. Javnost in pristojne institucije pa pozivajo k aktivni vlogi pri preprečevanju odprodaje in komercializacije RŠ. Podrobneje bodo o tem spregovorili v ponedeljek na spletni novinarski konferenci.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) je po opozorilu Radia Študent (RŠ), da proračun za leto 2021 ne vsebuje postavke za sofinanciranje radia, sporočila, da dokončna odločitev o letošnjem proračunu še ni bila sprejeta. Z RŠ so medtem sporočili, da jih želijo privatizirati, in za ponedeljek sklicali novinarsko konferenco.

ŠOU: Prisiljeni smo v velike reze

Kot so medtem zapisali na ŠOU, so se tudi oni, kakor številne nevladne organizacije, znašli v negotovih razmerah, povezanih z epidemijo covida-19. V slabem finančnem položaju so se znašli že v začetku lanskega leta, ko je epidemija močno okrnila obseg študentskega dela, s čimer se je zmanjšalo financiranje študentskih organizacij.

"Negotovo finančno situacijo pa je še dodatno poslabšal nedavno sprejet vladni predlog o spremembi 130. člena zakona za uravnoteženje javnih financ, ki bo organizaciji samo v naslednjem letu dodatno odtegnila več kot 600.000 evrov, če upoštevamo še naslednja leta, pa bo finančna škoda večmilijonska. Zaradi izjemnega zmanjšanja sredstev bomo prisiljeni v visoke finančne reze in opustitev posameznih dejavnosti na vseh ravneh naše organizacije," so zapisali na ŠOU.

Pri tem so primerjali finančna načrta za leto 2010 in 2021: prvi je predvideval 7,57 milijona evrov prihodkov, drugi pa 2,9 milijona evrov, kar je le še 38,3 odstotka sredstev glede na leto 2010. Zaradi znižanja prihodkov so se, kot so zapisali, prisiljeni pogovarjati o nadaljnjem financiranju posameznih zavodov družine ŠOU, med katere sodi tudi RŠ.

So pa v sporočilu za javnost poudarili, da dokončna odločitev o finančnem načrtu za leto 2021 še ni bila sprejeta, saj "gre predlog finančnega načrta šele v drugo obravnavo, ki omogoča vsebinske in finančne spremembe na posameznih postavkah". Po njihovih pojasnilih so pogovori z vodstvi posameznih zavodov in drugimi člani družine ŠOU še vedno v teku, zato ne želijo komentirati posledic odločitev, ki še niso bile dokončno sprejete.