Radio Študent

Študentski funkcionarji legendarnemu radiu grozijo s prekinitvijo financiranja

B.K.
6. 1. 2021, 12.08
Posodobljeno: 6. 1. 2021, 12.19
Deli članek:

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je iz predloga proračuna umaknila postavko za financiranje Radia Študent.

STA
Sedež Radia Študent v bloku XIV. (desno) v študentskem naselju Rožna dolina.

Uprava in uredništvo Zavoda Radia študent (RŠ), ene izmed najstarejših neodvisnih radijskih postaj v Evropi, sta v sporočilu za javnost opozorila, da je novoizvoljeni študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) na zasedanju 30. decembra odločal o proračunu za leto 2021, v katerem postavke za sofinanciranje RŠ ni več.

Študentski zbor ŠOU v Ljubljani je že pred omenjenim zasedanjem spremenil pravilnik o financiranju študentske organizacije, "v katerem po novem ni niti minimalnih odstotkov za financiranje iz koncesijske dajatve za delovanje članov družine ŠOU", opozarjajo na radiu. Osnutek proračuna ŠOU za leto 2021, ki je vreden slabe tri milijone evrov, sicer iz naslova koncesijske dajatve namenja 325.000 evrov, neuspešnemu projektu Študentski kampus. Na RŠ glede tega izražajo pomisleke, saj Kampus med epidemijo sploh ni deloval, Radio Študent pa je deloval neprekinjeno.

"Ni odveč spomniti, da je RŠ med epidemijo ob intenzivnem prilagajanju na nove razmere uspel zagotoviti izvedbo vseh tekočih projektov ter celo okrepiti program, vključno s posebnimi medijskimi pokrivanji novega koronavirusa," so zapisali v na radiu.

RŠ je sicer v letu 2020 "potegnil najkrajšo" v primerjavi z ostalimi člani družine ŠOU, finančna podpora radiu, ki je bil ustanovljen že davnega leta 1969, pa pada že skoraj desetletje. Radio je denimo še leta 2012, v času evrske dolžniške krize prejel 230.000 evrov sredstev, lani pa so bili deležni zgolj 120.000 evrov. Kljub temu raznovrstna ekipa uspe zagotoviti redni program, ki med šolskim letom traja od sedme jutranje ure pa vse do polnoči.

Študentska Iskra
ŠOU v Ljubljani se že vrsto let sooča z očitki o korupciji in netransparentnosti.

Na RŠ so sicer prepričani, da so bila nesorazmerno nizka sredstva ŠOU, ki so jih prejemali še lani, "porabljena bolje kot milijoni za plače, sejnine in neobratujoče zavode ŠOU".

Na radiu zato od študentskih funkcionarjev zahtevajo, da jim "sorazmerno z znižanjem njihovega proračuna, za katerega sicer razumejo, da je okleščen zaradi posledic epidemije, v letu 2021 nameni vsaj 120.000 evrov". Nadalje se na radiu zavzemajo tudi "za ohranitev minimalnih deležev financiranja zavodov družine ŠOU" ter za "vključitev RŠ v vse pogovore o njegovi negotovi prihodnosti".

"Preživetveni izziv, pred katerim se je Radio Študent znašel danes, je brez primere v celotni 50-letni zgodovini te pomembne in tudi v evropskem merilu edinstvene medijske, izobraževalne in kulturne institucije, ki jo trenutno sestavlja več kot 200 mladih honorarnih sodelavk in sodelavcev, ki dnevno ustvarijo 17 ur živega programa," izpostavljajo na Radiu Študent, ki je v preteklega pol stoletja bil odskočna deska za mnoge prepoznavne posameznike v Sloveniji.