Posli z zaščitno opremo

Manipulacije z ugotovitvami računskega sodišča ali sprega Počivalška, Jeretiča in SDS

Primož Cirman, Vesna Vuković / Necenzurirano.si
8. 1. 2021, 20.06
Deli članek:

Zdravko Počivalšek, njegov svetovalec Sebastjan Jeretič in SDS s pomočjo izbranih medijev manipulirajo z ugotovitvami računskega sodišča o poslih z opremo.

Bobo
Zdravko Počivalšek, ki je bil od prve seje vlade formalno pristojen za nabave in jih je v marcu in aprilu tudi operativno vodil, je bil namerno izpuščen iz sredinega »razkritja«.

Pred pol leta so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) potrkali na vrata ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Opravili so hišno preiskavo, med katero je Počivalšek izvedel, da je prvi osumljeni v preiskavi poslov z zaščitno opremo med prvim valom epidemije. Še isti dopoldan je nepreklicno odstopil direktor policije Anton Travner. Enako je storil notranji minister Aleš Hojs.

Toda Janez Janša njegove odstopne izjave nikoli ni poslal v parlament, saj je Hojs dobil novo nalogo. V imenu reševanja Počivalška in posledično Janševe vlade se je začel napad SDS na NPU. Hojs je odrejal revizije preiskav. Poslanci vladajoče stranke so javno blatili posamezne kriminaliste, NPU pa je v zadnjih mesecih zamenjal kar tri direktorje. Vse to se je dogajalo z enim ciljem – zaustaviti preiskavo poslov z zaščitno opremo. 

Zgodba se je tik pred novim letom ponovila z računskim sodiščem. Ko je postalo jasno, da je to končalo pripravo osnutka revizije poslov z opremo, so portali SDS uprizorili medijski umor njegovega predsednika Tomaža Vesela. Tudi ti napadi so imeli le en namen: vnaprej umazati institucijo računskega sodišča, njegovega predsednika in dokument, ki je več kot očitno obremenilen za Počivalška. Računsko sodišče je namreč policiji naznanilo sume kaznivih dejanj pri trinajstih poslih zavoda za blagovne rezerve, ki spada pod okrilje Počivalškovega ministrstva. 

Toda Počivalškovi zaščitniki so medtem zamenjali taktiko.

STA
Portali SDS so uprizorili medijski umor predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela.

Pri nabavah je bil glavni Počivalšek

V sredo je del zaupnega poročila računskega sodišča o poslih z opremo ušel v javnost. »Razkrila« ga je novinarka Dela. Toda njen novinarski prispevek je že na prvi pogled nenavaden. V njem ni mogoče prebrati ničesar o ugotovitvah pri konkretnih poslih. Še najmanj o tistih trinajstih, zaradi katerih se je računsko sodišče obrnilo na policijo. Bralec lahko dobi vtis, da je računsko sodišče prijavilo sume kaznivih dejanj pri trinajstih poslih zaradi »neučinkovitosti vlade«. To je bila namreč po poročanju Dela glavna ugotovitev revizije.

Kar najbolj bode v oči, je dejstvo, da v prispevku nekdo manjka. Glavnino prostora je novinarka namenila nekdanjemu ministru za zdravje Tomažu Gantarju, ki je že prvi dan mandata dobave prepustil Počivalšku, nekdanjemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu in celo Sovi. V prispevku je komaj mogoče najti omembo Zdravka Počivalška, ministra, ki je bil od prve seje vlade formalno pristojen za nabave. 

Kako je to mogoče? Po pričevanjih ljudi z zavoda za blagovne rezerve je prav Počivalšek v marcu in aprilu operativno vodil nabave. Čakal je letala in tovornjake z opremo, se pogovarjal z dobavitelji in na zavod postavljal svoje ljudi: Mitjo Terčeta, Andrejo Potočnik in Tomija Rumpfa. O poslih so obveščali Počivalška, ki je imel zadnjo besedo. Pogodbe se niso smele podpisovati brez soglasja ministra ali njegovega pooblaščenca. Nekdanji direktor zavoda Anton Zakrajšek je tako s položaja moral oditi, ko je prišel v spor s Terčetom. Medtem ko je država prezrla ali zavrnila številne ponudbe za dobavo, so posamezni dobavitelji, recimo Hmezad TMT, do posla prihajali prek Počivalškovih ljudi. Na zahtevo Počivalškovega ministrstva je posel z maskami tipa FFP2 dobil Acron, čeprav je imela država v istem času na mizi ugodnejši ponudbi dveh slovenskih podjetij. Gospodarski minister je skupaj z Janšo prejemal tudi elektronska sporočila Jelke Godec o dobavah respiratorjev takoj po zamenjavi oblasti.

Takratno dogajanje ne bi moglo biti bolj dokumentirano. Ne le s pogodbami in elektronskimi sporočili med vpletenimi. Celotna Slovenija je lahko slišala Počivalška, ko je Zakrajšku dajal navodila o plačilu predujma podjetju Geneplanet. »V dveh urah, treh urah bodo naredili bančno garancijo za tega Bitenca, Bitenc pa bo moral posel dobiti. Vi pa plačajte zdaj,« je mogoče slišati Počivalška v posnetku, ki ga je konec aprila predvajala Tarča. Pred tem so Počivalškovi zatrjevali, da država za opremo ne plačuje predujmov dobaviteljev, da po zakonu ne sme kupovati opreme neposredno pri dobaviteljih in da se politika ne vmešava v posle. Vse našteto se je izkazalo za laž. Medijska razkritja poslov z opremo so sprožila prvi večji val protivladnih protestov.

Medijska operacija Počivalškovega svetovalca

Ob vsem vedenju o takratnem dogajanju je tako jasno, da je bil Počivalšek iz »razkritja« v sredo namerno izpuščen. Na to nakazuje dejstvo, da je v torek zvečer, tik pred jutranjim »razkritjem«, Počivalškov medijski svetovalec Sebastjan Jeretič objavil daljši zapis na provladnem portalu Siol.net. V njem je poskušal relativizirati vlogo Počivalška. Tako besedilo samo kot čas njegove objave sta bila predpriprava terena pred »razkritjem« v Delu. Šlo je torej za skrbno načrtovano medijsko operacijo z dvema ciljema:

-        da Počivalška s selektivnim navajanjem podrobnosti iz poročila v javnosti vnaprej opere očitkov in

-        da »pomiri« tiste poslance SMC, ki bi morda prav zaradi Počivalškovega početja pri nabavi opreme zahtevali njegov odhod z vrha stranke in njen prestop h Koaliciji ustavnega loka (KUL). 

Kaj nam vse to pove? Da so osnutek revizijskega poročila v javnost zelo verjetno posredovali ljudje, ki delajo za Počivalška. Pri prikrivanju sledi so jim že v torek zvečer pomagali mediji in posamezni vplivni člani SDS. Napletli so zgodbo, da je dokument na Delo prinesel Ivan Gale, žvižgač in nekdanji uslužbenec zavoda. To ne more držati, saj Gale dokumenta v tej fazi ni prejel. Na računskem sodišču so nam namreč potrdili, da so ga vročili le petim revidirancem: vladi, ministrstvu za zdravje, ministrstvu za gospodarstvo, ministrstvu za obrambo in zavodu. Dobili so ga torej Janša, Počivalšek, Matej Tonin in Tomi Rumpf. Težko je verjeti, da bi ga kdo od njih izročil Galetu. »Vpogled v osnutek revizijskega poročila je imela zelo ozka ekipa, ki je vključena v izvedbo revizije,« so še pojasnili na računskem sodišču.

Počivalšek si je v sredo že pripisal prvo zmago v bitki za interpretacijo ugotovitev računskega sodišča. Vedel je, da je z njimi prehitel glasovanje o konstruktivni nezaupnici. Novinarjem je pojasnjeval, da »je sedaj jasno, da so bile obtožbe o masovni korupciji izmišljene in neutemeljene«. Govoril je o »politični predstavi«. Toda poročilo računskega sodišča bo prej ali slej v celoti prišlo v javnost. Tomaž Vesel je včeraj napovedal, da se utegne to zgoditi v dobrem mesecu dni. »V povzetku osnutka revizijskega poročila o nabavah zaščitne opreme so le delne informacije,« je pomenljivo dejal Vesel. 

Čas zato ni zaveznik Počivalška in njegovih mešalcev megle. Tudi zato gre v naslednjih tednih pričakovati nova zlivanja gnojnice na računsko sodišče. Po receptu, že preizkušenem na NPU.