poraz pravne države

Vlada ni upoštevala lastnega zakona, kljub amandmaju SMC je STA še vedno brez denarja

B.K./STA
8. 1. 2021, 17.18
Posodobljeno: 8. 1. 2021, 17.32
Deli članek:

Predstavniki vodstva in zaposlenih na STA menijo, da je vladino nespoštovanje sedmega protikoronskega zakona, ko v roku ni poravnala zaostalih finančnih nadomestil STA za opravljanje javne službe, poraz pravne države. Prepričani so tudi, da Ukomovo iskanje mnenja o izplačilu na Evropski komisiji pomeni le zavlačevanje in finančno izčrpavanje STA.

STA
Slovenska tiskovna agencija

Po ustavitvi financiranja izvajanja javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) s strani vladnega Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) je namreč DZ konec decembra potrdil sedmi protikoronski zakon, ki je posegel tudi v zakon o STA. Na predlog SMC so vanj vnesli določbo, po kateri se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA za opravljanje javne službe in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Ukom obveznosti ni poravnal v predvidenem roku, pač pa je sporočil, da je financiranje STA s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem pa se je odprlo vprašanje, ali je to skladno skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Zakonsko določen znesek naj bi STA tako nakazal takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje.

Vodstvo, uredniški kolegij, svet delavcev in zastopstvo STA pa menijo, da gre v tem primeru za nespoštovanje zakona z namenom zavlačevanja in finančnega izčrpavanja STA. Prepričani so, da bi morala vlada ne glede na informacijo o iskanju mnenja Evropske komisije do njene odločitve zagotoviti nemoteno financiranje STA. "To namreč ne more biti razlog za prekinitev financiranja in neplačevanje opravljenega dela, saj zakon o STA še vedno velja in to obveznost nalaga vladi," so zapisali.

Opozarjajo tudi, da bo škoda enormna, "še posebej, če se izkaže, da Evropska komisija ne bo imela pripomb na izvajanje zakona". "Nikakor pa to ne more biti izgovor za neplačevanje agencijskih tržnih storitev za vladno administracijo, ki jih vlada prav tako ne plačuje," so zapisali.

STA je že 43. dan brez plačila za delo, ki ga opravlja kljub prekinjenemu financiranju, posledice takšnega ravnanja pa "so lahko ustavitev izvajanja javne službe STA in prenehanje delovanja nacionalne tiskovne agencije", pravijo. Ob tem opozarjajo, da bi to pomenilo izjemen izpad obveščanja javnosti o dogajanju v Sloveniji in po svetu, posledično pa velik udarec za podobo demokratične Slovenije.

V LMŠ so medtem vlado že pozvali k plačilu obveznosti do STA in zagotovitvi financiranja. V stranki namreč menijo, da je nedopustno, da vlada, ki je v skladu z zakonom o Slovenski tiskovni agenciji dolžna zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe, ignorira tudi določbe PKP7. Vlado so pozvali, naj plača zapadle obveznosti in zagotovi financiranje za 2021.

Zapisali so, da je 66. člena zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covid-19 (PKP7), v skladu s katerim je ustanovitelj v sedmih dneh po uveljavitvi zakona Slovenski tiskovni agenciji (STA) dolžan zagotoviti neizplačan znesek nadomestila za opravljanje javne službe v letu 2020, nedvoumen.