Ustrezna označenost

Nicoletti in druščina dostavili paličice, testiranje v Ljubljani se nadaljuje

G.G./STA
8. 1. 2021, 10.16
Posodobljeno: 8. 1. 2021, 14.26
Deli članek:

Zgodba s hitrimi antigenskimi testi se nadaljuje. V Zdravstvenem domu Ljubljana so zjutraj prejeli pošiljko novih ustreznih paličic za jemanje brisov.

Bobo
Hitro testiranje v Ljubljani poteka v športni dvorani na Kodeljevem.

Zdravstveni dom Ljubljana je v četrtek na podlagi začasne odločbe Javne agencije za zdravila in medicinske (JAZMP) pripomočke začasno ustavil množično testiranja na koronavirus. Agencija je namreč ugotovila, da so paličice za odvzem brisa, ki jih uporabljajo, neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak.

Eden od lastnikov podjetja Majbert Pharm, ki je državi dobavilo pol milijona hitrih antigenskih testov, Klemen Nicoletti je v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija zatrdil, da bodo danes zjutraj dostavili ustrezne paličice. V zdravstvenem domu so jih res prejeli, zato prebivalce Mestne občine Ljubljana obveščajo, da z današnjim dnem nadaljujejo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi.

Ustrezno označeni

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so danes sporočili, da je JAZMP v četrtkovem inšpekcijskem nadzoru pri dobavitelju hitrih antigenskih testov ugotovila ustrezno označenost novih dodatnih paličic pri brisih - gre za paličice za nosno žrelni predel -, ki jih ima dobavitelj na zalogi. 

Dvojne paličice

Direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšak je poudaril, da je novih paličic dovolj za mesec dni. "Bo pa seveda treba dodatno dostaviti tako reagente kot paličice," je povedal in dodal, da imajo od ministrstva zagotovilo, da je paličic dovolj.  V spornih pakiranjih so bile dvojne paličice - za bris iz nosu in za bris iz žrela, je povedal Dolšak. Tiste, ki se uporabljajo pri brisu iz nosu, so manjše kot tiste, namenjene brisu iz žrela. "Ko je inšpekcija prišla pogledat, je v originalnih pakiranjih videla paličice, ki niso bile primerne. Zato je zaustavila testiranje," je povedal. 

Poudaril je, da paličic, namenjenih brisu v žrelu, niso uporabili. "Niti v enem primeru. Naši zaposleni so izbirali prave paličice," je dejal in dodal, da do pomote ni prišlo, saj s paličicami, namenjenimi brisu v žrelu, ni mogoče narediti brisa v nosu. Ocenil je, da je agencija ustavila uporabo približno polovice od 20.000 paličic. Inšpekcija je pri nekaterih paličicah ugotovila tudi, da nimajo ustreznih potrdil. "Nisem šel gledat, katere imajo in katere nimajo," je dodal. "Problem je, da so paličice in reagent dostavili državni organi - ministrstvo za zdravje. Nato pa je državni organ zaustavil testiranje. To je moteče za nas in za ljudi, ki se pripravijo na testiranje, če morajo čakati in če se testiranje prekinja," je še povedal.

Testiranje se nadaljuje

Testiranje bo potekalo od 11. do 15. ure v Športni dvorani Kodeljevo. Kot so pojasnili, bo sprejem možen do 13.30. Tudi v naslednjih dneh bo testiranje s hitrimi testi potekalo na Kodeljevem, od ponedeljka do petka, od 11. do 15. ure. Občani, ki bi se želeli testirati, morajo s seboj prinesti osebni dokument in zdravstveno izkaznico, obvezno je tudi nošenje zaščitne maske.

Na lokaciji testiranja se izvede bris nosnožrelnega prostora. Osebe s pozitivnim rezultatom bodo poklicali v roku ene ure od testiranja, negativni rezultati bodo sporočeni preko sms obvestila. Testiranje je za prebivalce brezplačno. Na testiranje se zaenkrat ni potrebno naročiti. Pri tem so spomnili, da naj osebe, ki imajo simptome in znake okužbe s covidom-19, ostanejo doma in se posvetujejo z osebnim ali dežurnim zdravnikom po telefonu oziroma elektronski pošti in sledite prejetim navodilom.