majbert pharm

Pri hitrih testih neskladne paličice, ki so bile dostavljene naknadno

B.K./STA
8. 1. 2021, 19.28
Posodobljeno: 8. 1. 2021, 20.04
Deli članek:

Paličice za izvedbo hitrih testov na okužbo s koronavirusom, ki nimajo predpisanih oznak in jih je za državo dobavilo podjetje Majbert Pharm, so odpoklicane iz vseh zdravstvenih ustanov, so sporočili iz Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Preverjanje neskladnosti še poteka, inšpektorji nadzor opravljajo tudi pri omenjeni družbi.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Inšpekcija Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) izvaja nadzor nad hitrimi antigenskimi testnimi kompleti kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra-Diagnostic Biotec, ki jih je državi za potrebe množičnega testiranja prebivalstva dobavilo podjetje Majbert Pharm. O nadzoru je JAZMP obvestil ministrstvo za zdravje. Preverjanje skladnosti poteka na več različnih lokacijah, so danes zapisali na JAZMP.

Problematične paličice, ki so bile dostavljene naknadno

JAZMP je v sredo v inšpekcijskem nadzoru ugotovila, da se pri testiranju v Zdravstvenem domu Ljubljana za odvzem nosno-žrelnega brisa uporablja sterilna paličica neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak. Neskladne so bile paličice, namenjene nosno-žrelnemu brisu, ki so bile dostavljene naknadno in niso bile del prvotnega testnega kompleta, ki ga je kupilo ministrstvo za zdravje.

Na JAZMP so pojasnili, da so na paličicah manjkale ključne oznake in zato ni bilo mogoče identificirati niti proizvajalca, niti pooblaščenega predstavnika v EU, ki prevzema odgovornost proizvajalca iz tretjih držav, niti priglašenega organa, ki mora sterilne izdelke certificirati.

"Kvaliteta in lastnosti neskladnih paličic je nejasna, zato tudi ne moremo komentirati morebitnega vpliva na rezultat. Testu so bile priložene tudi skladne paličice, ki pa se prvenstveno uporabljajo za jemanje brisa iz žrela skozi usta," so zapisali na agenciji.

Nadzor tudi pri podjetju

Inšpektorji izredni nadzor opravljajo tudi pri družbi Majbert Pharm. Med nadzorom so izrekli ustni ukrep odpoklica omenjenih neustreznih paličic. Podjetje tako izvaja odpoklic pri vseh zdravstvenih ustanovah, ki so dobavili teste.

Dodali so še, da aktivnosti nadzora še potekajo. V njem preverjajo predvsem, ali se testiranje nadaljuje s skladnimi pripomočki. Dodali so, da verifikacijo oz. validacijo tovrstnih testov opravi laboratorij, ki uvaja novo metodo. V tem primeru pa postopek verifikacije oz. validacije poteka pod okriljem ministrstva za zdravje.

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so danes sporočili, da je JAZMP v četrtkovem inšpekcijskem nadzoru pri dobavitelju hitrih antigenskih testov ugotovila ustrezno označenost novih dodatnih paličic pri brisih - gre za paličice za nosno-žrelni predel -, ki jih ima dobavitelj na zalogi. V zdravstvenem domu so tako zjutraj prejeli pošiljko novih ustreznih paličic, zato so z množičnim testiranjem s hitrimi antigenskimi testi že nadaljevali. Direktor zdravstvenega doma Rudi Dolšak je v izjavi za medije poudaril, da je novih paličic dovolj za mesec dni.