Kacin povedal, kaj si misli o državljanski nepokorščini

Smučišče Krvavec inšpektorji zapečatili, upravljavci ne upajo napovedati, kako naprej

S.R.
26. 12. 2020, 13.08
Posodobljeno: 26. 12. 2020, 20.01
Deli članek:

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da se mora vsak pri sebi vprašati, ali je zdaj pravi čas za državljansko nepokorščino. Smučišče Krvavec, ki so ga kljub globi odprli tudi danes, so inšpektorji zapečatili.

GRS Kranj
Upravljavci smučišča, ki so še zjutraj napovedovali, da bodo navkljub prepovedi obratovanja odprti še vse do konca leta, si zaenkrat ne upajo napovedati, kako naprej.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin se je na današnji novinarski konferenci odzval tudi na včerajšnji primer »državne nepokorščine,« ko je smučišče na Krvavcu delovalo kljub vladni prepovedi obratovanja žičniških naprav do konca leta. Kot smo že poročali, direktor in lastnik smučišča Janez Janša (po naključju premierjev soimenjak), ker se mu vladni odlok ni zdel smiseln, smučišča ni zaprl, s tem pa je tvegal kazen. Po obisku inšpektorjev ga je ta tudi doletela. 

Lastnik Janša je danes sprva še vzrajal, da bo "plombe odpečatil" in tvegal tudi kakšno hujšo kazen, a si je pozneje premislil, Krvavec tako do nadaljnjega ostaja zaprt.

Kot je danes dejal Kacin, so v nekaterih evropskih državah, kot sta Nemčija in Francija, ki imata boljšo epidemiološko sliko kot mi, smučišča zaprta. Tudi pri nas pa je padla odločitev, da se čez praznike veliko dejavnosti ugasne. Poudaril je, da bo državni zbor v torek odločal o sprejetju sedmega svežnja protikoronskih ukrepov, ta pa vključuje tudi določbo, da bo stroške za hitre antigenske teste krila država. Veliko razburjenja je namreč povzročila tudi odločitev, da bo smučanje mogoče samo ob predložitvi negativnega rezultata na hitrem testu. Kacin meni, da je razburjenje odveč, da pa je na drugi strani pomembneje, da se do 4. januarja zagotovi pogoje za ponovno odprtje prve triade v šolah in vrtcev. Za kaj takega pa je potrebna boljša epidemiološka slika. Zatrdil je sicer, da je za sproščanje ukrepov ključno stanje v bolnišnicah ter da bodo lahko, ko bodo za to izpolnjeni pogoji, delovala tudi smučišča. 

»Ali je v tem trenutku državljanska nepokorščina na mestu ali ne, to se mora vprašati vsak posebej, to je vprašanje za vsakega izmed nas. Smučišča bodo odprta, jasno je bilo povedano, da želi vlada ustvariti pogoje, da bi bilo to mogoče že s 1. januarjem prihodnjega leta, do takrat nas ločuje nekaj dni,« je dejal Kacin. Dodal je, da si ministrstvo za zdravje prizadeva, da bi bilo hitro testiranje na voljo v vseh zdravstvenih domovih, tako bi lahko vsak posameznik prišel do brezplačnega hitrega testa »za popotnico, kam bo hodil in kaj bo pravzaprav počel.« Tisto, kar pa je v teh dneh dovoljeno, pa je dogajanje v družinskih okoljih oziroma družinskih mehurčkih, je še zaključil.

Smučišče danes zapečatili

Smučišče na Krvavcu, ki je bilo kljub vladnemu odloku o prepovedi obratovanja tudi danes odprto, so tekom dneva inšpektorji zapečatili, so za STA potrdili v Rekreacijsko turističnem centru (RTC) Krvavec. Najprej so sicer zapečatili gondolo, ki smučarje prevaža iz doline na smučišče, medtem ko naj bi smučarjem, ki so bili že na progi, omogočili varen povratek v dolino. 

Inšpekcijski postopek sicer še poteka, upravljavci smučišča, ki so še zjutraj napovedovali, da bodo navkljub prepovedi obratovanja odprti še vse do konca leta, pa si zaenkrat ne upajo napovedati, kako naprej, še poroča STA. Po poročanju Televizije Slovenija so inšpektorji smučišču že naložili 4400 evrov kazni in prepoved obratovanja.

Predsednik vlade Janez Janša je medtem danes na Twitterju spomnil, da so smučišča v Nemčiji, Franciji, Italiji in drugih državah popolnoma zaprta, čeprav imajo te države boljšo epidemiološko sliko kot Slovenija in večje rezerve v zdravstvu za obravnavo dodatnih bolnikov s covidom-19. Kot je dodal premier, se nekateri "dobesedno norčujejo iz našega zdravja in življenj".

Pojasnilo zdravstvenega inšpektorata

Iz zdravstvenega inšpektorata RS so po poročanju STA v pisni izjavi navedli, da so v petek na smučišču Krvavec izvedli inšpekcijski nadzor in ugotovili, da žičniške naprave obratujejo kljub veljavni prepovedi, zato so upravljavcu smučišča izdali odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti obratovanja žičniških naprav. Danes so na omenjenem smučišču ponovno opravili inšpekcijski nadzor in ugotovili, da žičniške naprave kljub izrečeni odločbi še vedno obratujejo. Zato bodo upravljavcu izrekli globo zaradi nespoštovanja odrejenih ukrepov v višini 4000 evrov.

Kot so dodali na inšpektoratu, so upravljavca ponovno pozvali, naj preneha z obratovanjem žičniških naprav. Ker poziv ni bil upoštevan, so inšpektorji izrekli prepoved obratovanja žičniških naprav, v okviru katere so upravljavcu pojasnili, da bodo žičniške naprave v primeru nespoštovanja prepovedi zapečatene. Zaradi nadaljevanja obratovanja žičniških naprav so nato v sodelovanju z inšpektoratom za infrastrukturo zapečatili vse delujoče žičniške naprave, pri čemer ostaja omogočeno vračanje posameznikov z gondolo v dolino. Upravljavec smučišča je sicer s svojim sodelovanjem omogočil nemoteno in varno izvedbo postopka, inšpektorjem pa je pri izvajanju nadzora pomoč nudila tudi policija.