Najprej v domovih za starejše

Fafangel priznal, da danes ob vseh grozotah pod masko skriva tudi nasmešek

S.R.
26. 12. 2020, 11.47
Posodobljeno: 27. 12. 2020, 07.01
Deli članek:

Strokovnjaki poudarjajo, cepivo je učinkovito samo v primeru, ko se ga uporabi, in ne, ko sedi v omari ali v hladilniku.

Primož Lavre/Reporter
Mario Fafangel je pojasnil, da je začetek cepljenja le prvo poglavje.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na sobotni novinarski konferenci pojasnil, da je pošiljka s cepivom Pfizerja in BioNTecha zjutraj ob 3.46 uri prečkala predor Karavanke, ob 4.42 uri pa je nato ob spremstvu slovenske policije prispela v UKC Ljubljana. Kot je znano, se cepljenje proti covidu-19 začne v nedeljo, pri čemer bodo najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše, ki virusa še niso preboleli. Več o samem cepivu in načrtu cepljenja sta v nadaljevanju predstavila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne in predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel.

Magajnejeva je pojasnila, da gre za prelomen dogodek v boju proti pandemiji. "Ne moremo še reči, da gre za konec, lahko pa rečemo, da gre za začetek konca," je dejala ter nadaljevala, da cepivo sicer pomeni pomemben del, a še pomembnejše je cepljenje, da se torej zanj odločimo. Prihod prvih odmerkov cepiva naj nam torej služi kot luč na koncu predora, pomoč, da bomo skupaj zdržali še te ukrepe, ki so zdaj v veljavi in ki so nujni, saj je virus še med nami. 

Cepljenih bo toliko, kolikor je odmerkov

Kot smo že poročali, je Slovenija v prvi pošiljki prejela 9750 odmerkov cepiva, kar je danes potrdila tudi državna sekretarka. Te bodo danes pripravili in jih jutri prepeljali v zdravstvene domove po državi, kjer bodo poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše. Poleg oskrbovancev bodo po njenih besedah cepljeni tudi nekateri zdravstveni delavci in drugo osebje, ki dela neposredno s to najbolj ranljivo populacijo, ter tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v slovenskih bolnišnicah. Magajnejeva je še pojasnila, da bomo še pred koncem leta prejeli dodatne odmerke, skupaj do konca leta predvidoma 16.575 odmerkov. Toliko oseb bo tudi cepljenih, saj se nato enaka količina odmerkov pričakuje tudi vsak naslednji teden v naslednjem letu. Po treh tednih bodo morali drug odmerek prejeti vsi tisti, ki so prvega že prejeli. Magajnejeva je za konec znova poudarila, da cepivo pomeni pomemben doprinos, a še bolj ključno je, da izvedemo tudi cepljenje.

Pod masko nasmešek

Da gre za začetek zadnjega poglavja covid-19, pa je pripomnil Fafangel, ki je priznal, da danes kljub vsem grozotam, s katerimi smo se srečevali to zadnje leto, sam pod masko skriva tudi nekaj nasmeška. "Pred kratkim smo tisti, ki smo najbolj privilegirani, odpirali darila, danes, nekaj dni zamude, pa je prišlo darilo, ki je neposredno in posredno za vse nas," je še dejal. Fafangel je še poudaril, da je cepivo varno in učinkovito, da se pri razvoju ni rezalo ovinkov, saj da smo sicer resnično v zgolj desetih mesecih prišli do tega, da je cepivo proti covidu-19 zdaj v Sloveniji, torej smo v desetih mesecih dosegli to, za kar je običajno potrebnih deset let, a se je zgodba začela že mnogo prej. Že leta 2003, ko je udaril prvi virus sars, vse skupaj pa seveda sloni na znanosti in razvoju na področju DNK in RNK izpred 30 let, to pa na vseh dognanjih pred tem.

Fafangel je ob tem dodal, da prihajajo še druga cepiva različnih proizvajalcev, tako bo odmerkov količinsko vedno več, na voljo pa bo tudi širša izbira. In kam gredo ta prva cepiva? "Epidemiološko tja, kjer je najbolj etično in najbolj smiselno,« je poudaril ter dodal, da je to, da se cepi to populacijo, in sicer takoj, ko je cepivo na voljo, etično edina pravilna odločitev in je tudi najbolj učinkovit način rabe teh omejenih količin cepiva. "To je tisto, ki nam bo zdaj pomagalo, da te grozne številke, ob katerih imam kakšenkrat tudi občutek, da ob njih postanemo nekoliko topi. Imamo pač število umrlih na dan, ampak to je groza, to je de facto groza, ki je nesprejemljiva," je še pripomnil in dodal, da bomo s cepivom zdaj lahko dejansko začeli reševati življenja.

Veliko bo dezinformacij

Dejal je še, da če je cepivo podvig znanosti, je cepljenje podvig naše družbe. Pri posameznikih, ko bodo prišli na vrsto, ko bo trenutek za odločitev, je "po domače povedano samo ena odločitev racionalna, ki temelji na znanosti," in s katero bomo poskrbeli za svoje zdravje in zdravje drugih. Opozoril je, da bo glede cepiv in cepljenja veliko dezinformacij in lažnih preplahov, zato si je treba pomagati, nikakor pa ne gre "skočiti na prvo žogo," ko se bo pojavila kakšna "udarna informacija o cepljenju, ki se potem izkaže kot lažna in ki potem naredi veliko škode."

Pojasnil je še, da smo zdaj vsi videli, kakšno groza in katastrofa je svet brez cepiva in cepljenja, kaj pomeni bolezen, kot je "covid, za katerega je celotna populacija neimuna, z enim R-jem približno okoli 3, kako nas je postavila na kolena in kakšne žrtve so. Pomislite, ko se to zgodi z eno boleznijo, ki ima R, torej kapaciteto, da se širi, kot ošpice, torej čez 12. Kakšna dodatna katastrofa bi bila, ampak to smo rešili s cepljenjem." "Cepljenje je najbolj učinkovit javnozdravstveni ali pa zdravstveni ukrep, ki je rešil največ življenj," je izpostavil. Predvideva, da bo prisotne tudi veliko agresivne komunikacije, a je poudaril, da zdaj ni trenutek za teorije zarote in lažne preplahe, ampak za racionalne odločitve na podlagi podatkov, ki so na voljo.

Za konec je še pojasnil, da bomo zdaj resnično lahko reševali življenja, zato je z vidika skupnosti še toliko bolj pomembno upoštevanje vseh ukrepov in vsega, kar smo se v teh časih že naučili, torej ustreznega nošenja mask, vzdrževanje varnostne razdalje, redno zračenje notranjih prostorov. V luči tega je cepivo primerjal z roko starša, ki otroka poganja na gugalnici. "Saj gre sam, cepivo pa bo kot ena taka roka, ki nas bo od zadaj potiskala."