Sodišče odločilo

Ugledni strokovnjak za Napoleona, ki je obglavil 24-letnico, odhaja v kolonijo

R.T.
26. 12. 2020, 09.04
Posodobljeno: 26. 12. 2020, 10.50
Deli članek:

Oleg Sokolov, ugleden ruski zgodovinar, ki je priznal umor in raztelešenje svoje študentke in partnerke je dočakal svojo kazen. Dosodili so mu 12 let in pol zaporne kazni.

Profimedia
Oleg Sokolov

63-letni Sokolov, sicer strokovnjak za obdobje Napoleonskih vojn, je konec leta 2019 umoril svojo ljubico, študentko in tudi soraziskovalko 24-letno Anastazijo Eščenko. Spomnimo, Sokolova so novembra lani našli pijanega v reki Mojka v Sankt Peterburgu. Iz njegovega nahrbtnika so nato izvlekli odrezane roke Eščenkove, ki jih je želel odvreči v reko. Po tem dogodku so preiskali njegov dom, kjer so odkrili še obglavljeno truplo 24-letnice. Sokolov naj bi preiskovalcem takrat povedal, da je svojo ljubico ubil med sporom, nato pa odžagal njeno glavo, roke in noge. Njeno truplo je nameraval odvreči, potem pa preoblečen v Napoleona storiti samomor na javnem kraju. Zločini je pozneje priznal tudi na sodišču.

Reuters
Oleg Sokolov kot Napoleon.

Sodišče je odločilo, da je bil Sokolov v času dejanja povsem razsoden in se je zavedal svojih dejanj, a umor ni bil načrtovan. Obsodili so ga na 12 let in šest mesecev strogega zapora v kazenski koloniji. Tožilstvo je sicer zahtevalo 15 let zapora, njegov odvetnik pa je medtem sporočil, da se sicer ne strinja z višino kazni, da pa se bodo še odločili, ali se bodo pritožili, poroča STA. 

Ruski borci za pravice žensk so nad kaznijo razočarani, pri čemer opozarjajo, da gre zgolj za še en primer popolne brezbrižnosti do problematike družinskega nasilja v Rusiji.

Profimedia
Oleg Sokolov