Jutri se začenja

Iz UKC Ljubljana potrdili, prva pošiljka je že na varnem, zdaj sledi naslednji korak ...

S.R./STA
26. 12. 2020, 07.48
Posodobljeno: 26. 12. 2020, 10.12
Deli članek:

V Slovenijo je danes prispela prva pošiljka cepiv proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha. Cepljenje se bo predvidoma začelo v nedeljo.

UKC Ljubljana
Tako je prva pošiljka zjutraj prispela v UKC Ljubljana.

Cepljenje z 9750 odmerki se bo predvidoma začelo v nedeljo, do konca leta pa naj bi Slovenija sicer dobila še 6825 odmerkov. Prvi bodo cepljenji stanovalci domov za starejše in tam zaposleni ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci. 

Tovornjak s prvo pošiljko cepiva proti covidu-19 za Slovenijo je na pot iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu proti Sloveniji krenil v četrtek. Cepivo bodo pripeljali v lekarno Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer bo ustrezno shranjeno na temperaturi minus 80 stopinj Celzija. Kot je na twitterju sporočil slovenski premier Janez Janša, je prva pošiljka cepiva že v Sloveniji. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je nato dodal, da je prva pošiljka zgodaj zjutraj varno prispela, ob 6. uri pa so jo že pregledali in prevzeli v UKC Ljubljana. Več informacij bodo podali na izredni novinarski konferenci ob 11. uri.

V nedeljo se začne

Distribucijo cepiva od bolnišnične lekarne do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), na lokacije cepljenja po državi bodo predvidoma cepiva pripeljali iz Ljubljane v nedeljo. Prevoz cepiva bo organiziran v temperaturnem območju od dveh do osmih stopinj Celzija. 

Cepljenje se bo po navedbah ministrstva začelo takoj, ko bodo opravljeni vsi postopki priprave cepiva, predvidoma že v nedeljo. Med prvimi bodo cepili stanovalce domov za starejše, ki še niso preboleli covida-19. 

Naslednja pošiljka cepiva za Slovenijo naj bi nato v našo državo prispela že v prihodnjem tednu, v dneh od 28. do 31. decembra, natančen datum še ni znan. V drugi pošiljki bo 6825 odmerkov.

Tudi drugod v Uniji

Prvo cepivo bodo danes sicer prejele vse države članice Evropske unije. V prvih pošiljkah bo za vsako državo enaka količina cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, to je 9750 odmerkov, v veliki večini članic Unije pa se bo cepljenje začelo v nedeljo.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha je prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga doslej odobrili v EU. V ponedeljek je zeleno luč cepivu najprej prižgala Evropska agencija za zdravila (Ema), nato pa je Evropska komisija izdala dovoljenje za njegovo pogojno uporabo na območju EU. Prvi tovornjaki s cepivom so Pfizerjevo tovarno v belgijskem mestu Puurs zapustili v sredo. 

Profimedia
Pošiljko za Italijo je na avtocesti spremljala italijanska policija.

Sledijo Moderna, AstraZeneca ...

Cepivo je primerno za starejše od 16 let. Osnovano je na inovativni platformi, ki je doslej še niso uporabljali. Sestavljeno je iz genetske informacije RNK, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati protein S, na kar se bo odzval posameznikov imunski sistem in začel ustvarjati protitelesa in celice T, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic. Ta informacija je zavita v maščobni ovoj ter ne vsebuje adjuvansov in konzervansov. 

Evropska komisija je s Pfizerjem in BioNTechom novembra sklenila dogovor o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov po odobritvi cepiva. 

V postopku za odobritev v EU je tudi cepivo Moderne, Ema naj bi o njem odločala 6. januarja. Agencija opravlja tudi tekoči pregled za cepivo, ki sta ga razvila podjetje AstraZeneca in oxfordska univerza. V postopku je sicer še več drugih cepiv.