"Mojzes naj bo zgled Slovencem"

"Sepetova glasba živi še naprej, kar govori o njegovi veličini"

C.E./STA
25. 12. 2020, 20.08
Posodobljeno: 25. 12. 2020, 21.06
Deli članek:

Glasbeni kolegi bodo Mojmirja Sepeta pomnili po tem, da je bil velik človek, odprt za ideje, ki nam bo pustil večne zimzelene melodije. "Sepetova glasba živi še naprej, kar govori o njegovi veličini," je med drugim dejal Lojze Krajnčan.

Bobo
Mojmir Sepe je umrl v 91. letu starosti.

Tekstopiska Elza Budau je povlekla vzporednice s smrtjo Sepeta in božičnim časom. Kot je zapisal za STA, je bil Sepe kot Božiček, saj saj je razveseljeval s svojimi prelepimi pesmimi kot zares izvirnimi darili; ne le enkrat v letu, temveč vsak dan.

"Žalostna sem. Kot vsa Slovenija. Sprehajam se po najinih glasbenih in prijateljskih poteh. 'Kriva' je Poletna noč. Bilo je leta 1964. Prinesel mi je note. 'Prevedla' sem jih v besede. V skoraj rekordnem času, tako rekoč začetnica. Zmagali smo," se je Elza Budau spomnila na njuno uspešnico.

"Občudovala sem njegov joie de vivre, veselje do življenja. Najbrž je prav to tista skrivna sestavina za dolgo, zanimivo, zares polno življenje. Belo in črno kot klavirske tipke. V duru in molu. Kljub udarcem usode, ki nikomur ne prizanesel, je Mojzes ostajal veder, še več, duhovit, iskriv, skratka, večni optimist. Nepogrešljiv za vsako dobro družbo," se je Sepeta spomnila Elza Budau. Po njenih besedah v njegovi družbi ni bil nikoli navaden čvek, ampak svetovljanski miselni potep skozi zanke in uganke tistega časa.

"Mojzes naj bo zgled Slovencem, ki tako radi jamrajo in se smilijo sami sebi. Ja, morali bi ga klonirati. Dragi Mojzes, tudi malo moj, na svidenje v onstranstvu, v nebesih ali peklu, ne, nekje v vsemirju, kjer je, če se ne motim, že ves naš legendarni plesni orkester. In, prosim, rezerviraj mi sedež blizu tebe, da mi ne bo dolgčas. Bomo muzicirali, si pripovedovali anekdote, se spet kdaj pa kdaj do solz nasmejali," je še zapisala.

Eden glavnih protagonistov slovenske popevke

Skladatelj in dirigent Lojze Krajnčan je za STA dejal, da se je Sepe vpisal v naša srca s svojimi večnimi melodijami. "Imel sem srečo, da sem veliko z njim sodeloval. Takrat je bil urednik ali celo direktor glasbene produkcije, jaz pa sem začenjal svojo glasbeno pot. Tudi pozneje sem naredil ogromno priredb na njegove melodije, tudi na koncertih sva skupaj sodelovala," je dejal.

Sepeta je opisal kot zelo prijetnega človeka in sodelavca, ki je bil odprt za ideje, za nove stvari. "Bil je eden glavnih protagonistov slovenske popevke," je dejal in dodal, da je pustil neizbrisen pečat v slovenski zabavni glasbi. Mnoge popevke in skladbe, ki jih je napisal, so takorekoč ponarodele, vsi jih radi poslušamo, tudi mlajše generacije jih prepevajo in igrajo.

Glasbenik in nekdanji direktor Založbe kaset in plošč RTV Slovenija Ivo Umek pa je za STA dejal, da bo Sepe ostal v večnem spominu, predvsem najprej kot avtor najlepših slovenskih popevk, kot so Poletna noč, Med iskrenimi ljudmi itd. "Za njem ostaja neizbrisen spomin, večno lepe melodije se bodo še vedno vrtele," je dejal. 

Kot pravi, je imel srečo, da je živel in delal v zlatih časih slovenske popevke, takrat je namreč v revijskem orkestru kot mlad glasbenik igral orgle. S Sepetom in družbo pa so se družili še leta po tem, bili so prijatelji. "Sepe je imel neizmerno bogato življenje, po drugi strani pa nesrečo, tako da je izgubljal tiste, ki jih je najbolj ljubil," je dejal Umek. Spomnil je tudi na neločljivo prijateljstvo Sepeta z Juretom Robežnikom, med katerima ni bilo rivalstva, čeprav sta bila pri skladanju konkurenta.

Poleg tega pa je imel Sepe velik posluh za talente. "Vedno je znal odkriti kakšno mlado nadobudno in talentirano pevko in ji je dal možnost, da je snemala in se pojavljala. Tako je v tistih časih odkril svojo soprogo, pa tudi Marjano Deržaj, pa Eldo Viler..."

Mnogi glasbeniki so se na Sepetovo smrt odzvali na družbenih omrežjih. Denimo Jan Plestenjak je v objavi na Instagramu zapisal: "Dragi Mojzes ... Objemal nas boš z melodijami - za vedno ... Nam čaral solze in smeh ... Maham ti z ljubeznijo tja gor, med oblake ... ". Pevka Alenka Godec pa je na Facebooku zapisala: "Počivaj v miru, dragi mojster".