Napitek

Postanimo mojstri priprave kave

T.D.
26. 12. 2020, 14.06
Deli članek:

Pravi ljubitelji kave le stežka začnejo dan brez skodelice poživljajočega napitka – črne kave, kapučina ali kakšne druge različice napitka, ki jih je res veliko.

Profimedia
Pri kavi z mlekom je espressu dodano vroče mleko z zelo malo pene.

Načinov priprave kave je ogromno, nekaj najbolj priljubljenih predstavljamo v nadaljevanju.

Espresso

Za espresso potrebujemo približno sedem gramov kave, napitek pa običajno zapolni tretjino male kavne skodelice. Ta kava je pripravljena zelo hitro in pod velikim pritiskom, zato nastane pena oziroma krema na vrhu espressa. Iz njega pa izhajajo drugi priljubljeni napitki, kot sta kapučino ali caffe latte oziroma bela kava. Gre za espresso, ki mu dodamo spenjeno mleko.

Kapučino

Naredite ga po receptu: ena tretjina kave ter dve tretjini mlečne kreme, ki jo dobimo s penjenjem mleka. Iz sedmih gramov kave najprej skuhamo espresso, nato ga prelijemo z vročim spenjenim mlekom.

Macchiato

Tudi macchiato (rečemo mu tudi latte macchiato) pripravimo iz espressa, ki je pravzaprav nameščen med dve plasti mleka. Osnova za razslojevanje latte macchiata je različna gostota mleka. Spodaj je gosta plast vročega mleka, na sredini je espresso, na vrhu pa je plast lahke mlečne pene. Posebnost priprave je v tem, da se v visok kozarec oziroma skodelico najprej natoči vroče mleko za spodnjo plast, nato spenjeno mleko za vrhnjo plast, espresso pa se počasi vlije nazadnje.

Od bele do podaljšane

Pri kavi z mlekom je espressu dodano vroče mleko z zelo malo pene, pri kavi s smetano pa stepena smetana. Bela kava ali caffe latte, kot ji tudi rečemo, pa se po drugih zgornjih napitkih razlikuje po tem, da vsebuje dosti več mleka, prav tako spenjenega. V beli kavi, ki jo prav tako pripravimo iz espressa, je običajno le 15 odstotkov kave, ostalo predstavlja mlečna krema iz spenjenega mleka. Podaljšana kava pa je espresso, postrežen v veliki skodelici, v katero takoj dodamo toplo vodo oziroma jo postrežemo v vrčku zraven.