Pritiski?

Direktor Fursa odletel, ker ni želel ustaviti preiskave o sporni nabavi ventilatorjev?

C.E.
1. 9. 2020, 19.58
Posodobljeno: 1. 9. 2020, 20.35
Deli članek:

Na dan je prišlo več podrobnosti o razrešitvi direktorja Fursa Petra Jenka.

Bobo
Še nedavno je Petra Jenka pohvalil minister Počivalšek. Všeč mu je bilo, kako je Furs uredil zadevo s turističnimi boni.

Na prvi pogled se zdi nesmiselno, da bi menjali strokovnjaka, ki že vso svojo profesionalno kariero deluje v finančni upravi (bil je tudi namestnik generalne direktorice) in na njegovo mesto postavili osebo, ki je večino svoje kariere vodila ali bila zaposlena znotraj sistemov zdravstvenih domov. Res je sicer, da je bila včeraj postavljena začasna direktorica Fursa Irena Nunčič zaposlena tudi na davčnem uradu, ko ga je vodil Ivan Simič. Takrat je vodila sektor za knjigovodstvo in izterjavo. Res pa je tudi, da je leta 2014 kandidirala za občinsko svetnico na listi SDS in bila tudi vodja volilnega štaba kandidata za župana v občini Šmarje pri Jelšah.

Toda vlada ima pravico, da na visoke položaje imenuje svoje ljudi, ne glede na strokovne kriterije. Pri tem se sklicujejo na člen zakona o javnih uslužbencih, ki pravi, da lahko v prvem letu izpeljejo zamenjavo brez razlogov in brez obrazložitve. Vprašanje, ali jih je motilo, da je bil Jenko novembra lani izbran v času Šarčeve vlade, je lahko le retorično.

V ozadju razrešitve Petra Jenka pa naj bi bil sporni posel z ventilatorji planeta Geneplanet, o katerem smo že pogosto poročali, nepravilnosti pa so razkrivali tudi na spletni strani Necenzurnirano.si.

Na Fursu namreč poteka inšpekcijski nadzor zaradi nabave ventilatorjev, ki ga Jenko ni želel ustaviti, je danes poročala Televizija Slovenija.

Ko je slovenska vlada ustavila nabavo neprimernih ventilatorjev, je del teh Geneplanet prodal na Madžarsko. Od Fursa so nato zahtevali vrnitev pol milijona evrov davka, ker kot posredniki niso hoteli dvakrat plačati davka, je poročala Televizija Slovenija. Na Fursu pa so ta denar zadržali, saj  preiskava, inšpekcijski nadzor zaradi sporne nabave ventilatorjev še ni zaključen. In tudi Jenko menda ni želel ustaviti preiskave, so še poročali na Televiziji Slovenija.