prenos virusa z otroka na odraslo osebo?

Otroci in covid-19: kaj vemo v resnici?

Ž.K.
1. 9. 2020, 20.00
Deli članek:

Medicinska stroka je šolam podala smernice in priporočila, ki jih tako številni starši kot učitelji in ravnatelji vidijo kot neživljenjske in celo neizvedljive. Na osnovi česa so izdelana priporočila?

Profimedia
Ne v učilnicah. Le v skupnih prostorih.

Danes so se otroci vrnili v šolske klopi. Če smo se v preteklih letih ob tem dnevu ukvarjali predvsem z varnostjo v prometu in željo, da otrokom omogočimo varno pot v šolo, se letos po zaslugi epidemije starši ukvarjajo s povsem drugimi vprašanji. Večina staršev je sicer vesela že zaradi dejstva, da pouk za otroke vseh starosti poteka v šolah, a se kljub temu sprašujejo, kdo mora nositi zaščitno masko in kje, kdo se lahko druži s kom in kdo ne, kje se otroci sploh lahko gibljejo in kaj sploh lahko počno.

Priporočila in smernice

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje sta izdala priporočila in smernice, ki določajo, da morajo v skupnih prostorih zaščitne  maske nositi vsi otroci, tudi najmlajši, in da mora biti med otroki 1,5 metra razdalje. Ravnatelji in ravnateljice so že večkrat povedali, da so številni ukrepi neizvedljivi. Tudi med starši je veliko negodovanja, predvsem glede nošenja mask, zato smo pogledali, kakšne so podlage izdaje omenjenih priporočil.

Kako kužni so otroci

Zanimalo nas je, koliko primerov prenosov virusa z otroka na odraslo osebo smo v Sloveniji že zabeležili. Na NIJZ so nam pojasnili, da tovrstnih podatkov ne beležijo, saj je ob visoki nalezljivosti bolezni in zaradi dolge, 14-dnevne inkubacijske dobe težko natanko vedeti, kdo se je na primer znotraj družine nalezel od koga. Bojana Beović, vodja vladne strokovne skupine za covid-19, nam je na vprašanje odgovorila, da misli, da nismo zabeležili nobenega primera prenosa. Ob tem pa je dodala pojasnilo, »da je bila epidemija za zdaj, na srečo, precej blažja kot marsikje, zato takih prenosov nismo videli«.

Zabeleženi primeri

Kot je še povedala, pa so posamezne primere zabeležili pri Evropskem centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki je pred manj kot mesecem dni tudi izdal publikacijo, v kateri so podane smernice za ureditev šolanja v času epidemije. V tem dokumentu je zapisano, da je bilo po podatkih ECDC med poročanimi primeri covida-19 v državah EU/EGP in Veliki Britaniji manj kot pet odstotkov otrok (starih do 18 let). Da otroci večinoma zbolevajo z blago obliko bolezni ali celo brez simptomov, zaradi česar okužba lahko ostane neprepoznana. Dosedanji podatki kažejo, da otroci s simptomi izločajo virus podobno kot odrasli in lahko prenesejo okužbo na druge osebe, za zdaj pa še ni znano, kako kužni so otroci, ki okužbo prebolevajo brez simptomov. Čeprav je bilo zabeleženih nekaj izbruhov covida-19 v šolah, dosedanje izkušnje kažejo, da prenos okužbe z otroka na otroka v šolskem okolju ni pogost in ni predstavljal glavnega vira okužb s SARS-CoV-2 pri otrocih. Podatki številnih držav EU kažejo, da ponovno odprtje šol ni bilo povezano s pomembnim povečanjem prenosa okužb s SARS-CoV-2 v skupnosti. Ob tem pri ECDC dodajajo, da je pomembno, da so ukrepi v šolah v sorazmerju z ostalimi ukrepi v skupnosti.  

Stiska otrok

Ni malo tistih, ki menijo, da so ukrepi pretirani in da bodo škodili tako zdravju otrok kot mentalnemu razvoju. Po družbenih omrežjih se tako širijo številni pozivi k nespoštovanju priporočil in smernic. V soboto se v Ljubljani obeta celo protest zaradi nošenja mask v šolah. Iz Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) so včeraj v javnost poslali obvestilo, v katerem predstavljajo svoje ugotovitve, da je omejevanje obšolskih dejavnosti privedlo do poglobitve duševnih stisk, ki jih zaznavajo predvsem v povečanem številu klicev na TOM telefon. Menijo, da so omejitve nečloveške, glede na njihove ugotovitve povečujejo osamljenost, strah, depresijo ter celo razmišljanje o samopoškodovanju in samomoru.

Odgovornost politike

Darja Groznik, predsednica ZPMSje ob tem izjavila: »Politika, ki med drugim oblikuje tudi segment sociale in šolstva, ne sledi odgovornosti za slabe rezultate na področju duševnega zdravja naših otrok in mladostnikov.« Izpostavila je tudi, da je prek ZPMS letovalo več kot 8400 otrok, ob tem pa niso zabeležili okužb s koronavirusom.

Zagata šolnikov

Med tnalom in nakovalom se bodo na koncu znašli učitelji in ravnatelji, ki se bodo morali soočiti s frustracijami staršev in otrok, ob tem pa ni jasno, ali lahko otroke v spoštovanje priporočil prisilijo z uporabo vzgojnih ukrepov ter ali lahko otrokom odrečejo ustavno zagotovljeno pravico do izobraževanja zgolj zaradi nespoštovanja smernic in priporočil.