Podjetje svetovalca NSi

Jeretič svetuje politikom, njegovo podjetje služi iz proračuna

M.K.
1. 9. 2020, 19.30
Deli članek:

Podjetje svetovalca NSi Sebastjana Jeretiča v zadnjih letih občuten del prihodkov pridobi s posli z različnimi proračunskimi porabniki. Lani je podjetje Neurovirtu tako ustvarilo 75 odstotkov vseh svojih prihodkov. Od leta 2018 je največ denarja prejelo od ministrstva za gospodarstvo, ki ga vodi prvak SMC Zdravko Počivalšek.

STA
Sebastjan Jeretič je bil vodja odnosov z javnostmi Socialnih demokratov.

Nekdanji komunikacijski guru Socialnih demokratov, nekdanjega premierja Boruta Pahorja in nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča je pred časom »zamenjal« strani. Iz levičarske utrdbe Socialnih demokratov je presedlal na desni politični pol in postal svetovalec Nove Slovenije – krščanskih demokratov.

Jeretič je do leta 2009 svoje usluge nudil izključno SD, kjer je bil vodja službe za odnose z javnostmi, nato pa je ustanovil podjetje Neurovirtu, d. o. o., za komunikacijsko svetovanje. Nekdanji piarovec se pri svojem delu zanaša na nevroznanstveni komunikacijski pristop, ki temelji na prepričanju, da je mogoče prek poznavanja biokemičnih procesov v možganih razvozlati skrivnost politike in družbe.

Čeprav je Jeretič v javnosti poznan predvsem kot svetovalec za politično komuniciranje, njegovo podjetje občuten del prihodkov pridobiva od proračunskih porabnikov. Jeretičevo podjetje je od ustanovitve leta 2009 do avgusta 2011 iz proračuna dobilo dobilo 53 tisoč evrov. Datum je pomenljiv, saj je septembra 2011 padla vlada Boruta Pahorja, Neurovirtu pa se je poslovil od proračunskih evrov vse do leta 2016. Kmalu po nastopu vlade Mira Cerarja (SMC) je Jeretičevo podjetje znova začelo poslovati s proračunskimi porabniki.

Tri četrtine prihodkov iz proračuna

Od leta 2016 do danes je Neurovirtuod proračunskih porabnikov dobil skupno 141 tisoč evrov. Leta 2016 je dobil 3820 evrov, v prihodnjih letih pa je vrednost poslov s proračunskimi porabniki strmo naraščala. Tako je lani Neurovirtuna ta račun zaslužil že 61.634 evrov, medtem ko je imelo podjetje v celem letu za 81.591 evrov prihodkov. Poslovno leto je končalo s 17.200 evri minusa, kar 75 odstotkov svojih prihodkov pa je ustvarilo s posli s proračunskimi porabniki. Še leta 2018 je bil ta delež 41 odstotkov (71.514 evrov skupnih prihodkov; 29.774 evrov iz proračuna), leto prej pa 18 odstotkov (64.000 evrov skupnih prihodkov; 11.910 evrov iz proračuna).

Podjetje Neurovirtuje največ, 27.846 evrov, dobilo od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek (SMC), Geodetskega inštituta (22.783 evrov) in Študentske organizacije Slovenije (15.150 evrov), razkriva aplikacija Erar. Omenjene proračunske porabnike smo povprašali o vsebini pogodb, ki so jih podpisali z Jeretičevim podjetjem.
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je januarja 2018 prek javnega naročila najelo Jeretiča za svetovanje in izdelavo smernic za strateško komuniciranje ministrstva na področju turizma. Jeseni 2018 je bilo po naročilnici izvedeno še komunikacijsko izobraževanje za zaposlene s področja strateškega komuniciranja v vrednosti 4825 evrov brez DDV oziroma 5886 evrovz DDV. »Cilj izobraževanja je bila seznanitev kadrov ministrstva z modernimi orodji učinkovitega komuniciranja, uporabo predstavljenih komunikacjskih orodij in pristopov na konkretnih primerih ter priprava komunikacijskih strategij in načrtov aktivnosti za aktualne izzive kadrov ministrstva,« pojasnjujejo na gospodarskem ministrstvu.

Tik pod mejo za javni razpis

Geodetski inštitut Slovenije je Jeretiča lani poleti najel v okviru projekta možičnega vrednotenja nepremičnin. Za njegove usluge je skupno odštel 23.600 evrov brez DDV. Inštitut in Neurovirtu sta naprej sklenila eno naročilnico za slabih 4000 evrov za pripravo metodologije protokolov komuniciranja, nato pa še pogodbo za izvedbo glavnega dela. Predmet pogodbe, ki je sledila, je bila izvedba nalog operativne priprave in izvedbe stikov z javnostmi za projekt množičnega vrednotenja nepremičnin. Prva izmed dogovorjenih devetih nalog je bilo odpiranje kanalov socialnih medijev Facebook, Twitter in YouTube za potrebe projekta. Jeretič je med drugim poskrbel še za »pripravo programa 'usposabljanja' za novinarje in izvedbo brifinga za osrednje nacionalne medije«, je razvidno iz gradiva, ki smo ga pridobili od geodetskega inštituta.

Na geodetskem inštitutu izvajalca niso iskali prek javnega razpisa, saj je bila ocenjena skupna vrednost manj kot 20.000 evrov brez DDV. »Zato je bil, skladno z internimi akti, izveden postopek zbiranja ponudb. Povabilo k oddaji ponudbe je bilo posredovano trem potencialnim ponudnikom. Po pridobitvi ponudb je bil izbran najcenejši ponudnik,« so nam sporočili z inštituta. Ponudba Jeretičevega podjetja je bila le za 300 evrov nižja od praga za izvedbo javnega razpisa. Pogodba je bila že skoraj v celoti realizirana.

Neuroagencija imela status davčnega neplačnika

Podjetje Neurovirtu je sicer tudi soustanovitelj podjetja Neuroagencija, ki pa ima težave. Od leta 2015 je imela Neuroagencija najmanj deset blokad tekočega računa, samo letos dve, je razvidno iz javno dostopnih informacij. Neuroagencija je ob tem imela letos tri mesece status davčnega neplačnika.

Nekdanji piarovec Socialnih demokratov je še soustanovitelj inštututa za uporabne študije Pinexus Piran.