Poslanska skupina Desus je trdna

Če bi prišlo do interpelacije ministrice Pivčeve? Jurša pravi, da nimajo izbire, kaj storiti

G.G./STA
1. 9. 2020, 16.09
Posodobljeno: 1. 9. 2020, 16.15
Deli članek:

Zdrahe v stranki lahko vplivajo na usodo Desusa. Kaj bo storila predsednica Aleksandra Pivec, kako bo reagirala poslanska skupina? Vodja poslanske skupine Franc Jurša pričakuje, da bo svet stranke "šel do konca" in predsednico razrešil.

STA
Ključna igralca, Tomaž Gantar (levo) in Fran Jurša

Glede njene ministrske funkcije je Jurša dejal, da je to odvisno od predsednika vlade Janeza Janše, za katerega ne ve, kaj se bo odločil. Ena možnost je tudi menjava resorjev.

Na vprašanje, kako bi poslanci glasovali v primeru predloga interpelacije Pivčeve zaradi prepletanja službenega in zasebnega pri gostovanjih po državi, je Jurša odgovoril, da gre sicer za ugibanje, ali interpelacija bo ali ne, ampak da oni "nimajo druge izbire", kot da takšno interpelacijo podprejo.

Jurša tudi ne vidi več možnosti, da bi se Pivčeva umaknila in ostala ministrica. "Če bi se predsednica za to odločila takrat, ko smo ji mi predlagali, bi ta možnost obstajala, zdaj pa je dejansko vse to že mimo," je pojasnil in potrdil, da so razmišljali o tem, da bi se v primeru njenega odstopa dogovorili za začasno kolektivno vodenje stranke, a ker ni odstopila, do tega ni prišlo.

Unikum v Evropi?

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se Pivčeva tudi zdaj še ne bo umaknila in bo vztrajala pri kongresu, pa je Jurša odgovoril, da bo to "unikum v Evropi, da se nekdo na tak način oklepa svojega položaja".

Jurša je zatrdil še, da nihče v poslanski skupini ne razmišlja o odhodu in da je poslanska skupina trdna. Na vprašanje, ali bodo ostali v koaliciji, pa je odgovoril, da za nekaj časa v vsakem primeru še ostanejo, da realizirajo program iz koalicijske pogodbe, nato pa naredijo analizo. Če bodo zadovoljni z rezultati, lahko sodelovanje nadaljujejo, v nasprotnem primeru pa v koaliciji nimajo kaj iskati, je pojasnil.

Potrdil je, da so se v poslanski skupini pogovarjali tudi o začetku delovanja urada za demografijo, da se na to intenzivno pripravljajo in da bo poslanska skupina imela kandidata za ministra. Želijo pa, da postopek izbire kandidata steče po seji sveta stranke, ki bo prihodnji teden v sredo.