Za pripravo interpelacij na vrsti druge stranke

Marjan Šarec: Neusklajenost je modus operandi te vlade

A.S./STA
1. 9. 2020, 15.32
Deli članek:

Po parlamentarnih počitnicah so danes delo na posvetih nadaljevale poslanske skupine. Poslanec in prvak LMŠ Marjan Šarec je v izjavi za medije napovedal, da bo LMŠ nadaljevala delo kot "ostra opozicija". Glede prihodnjih interpelacij pa je dejal, da je LMŠ eno že izpeljala in da so zdaj na vrsti druge stranke.

STA
Poslanec in prvak LMŠ Marjan Šarec je v izjavi za medije napovedal, da bo LMŠ nadaljevala delo kot "ostra opozicija".

Spomnil je, da je naslednja v načrtu interpelacija notranjega ministra Aleša Hojsa, ki so jo pripravili v SD. O načrtih ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše, ki jo prav tako snujejo v SD, pa je Šarec dejal, da morajo v SD najprej jasno izraziti stališče glede tega, in spomnil na izjave vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana v nedavnem pogovoru za Večer.

Han je namreč v njem med drugim dejal, da ne želijo slediti praksi vlaganja ustavnih obtožb za vsako ceno, da morajo argumenti stati in zadeva dozoreti. Pojasnil je, da ustavna obtožba kot celota terja še nekaj priprave, zato se tudi še niso dokončno odločili, kdaj jo bodo vložili.

Šarec je sicer komentiral tudi zadnje dogajanje, povezano s kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. Kot je dejal, njenega ravnanja ne presoja s stališča predsednice stranke. "Nihče se ne ukvarja s tem, da je ona ministrica," je opozoril. Sicer pa si vsaka vlada po njegovih besedah postavi svoje standarde. "Strinjamo se, da so ti standardi zelo nizki," je povedal Šarec.

Predsednik LMŠ je zavrnil namige, da bi se o prestopu v LMŠ pogovarjal kateri od poslancev DeSUS. Je pa dodal, da to ne pomeni, da pri njih ni dobrodošel vsak, ki se strinja z njihovim programom.

Kritičen je tudi do nedavno predstavljenega predloga zakona o dolgotrajni oskrbi. Priznal je, da je takšen zakon za proračun zelo zahteven, opozoril pa na neusklajenost med ministrstvoma za zdravje in za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. "Neusklajenost je modus operandi te vlade," je dejal in izrazil dvom o iskrenosti namena, da se predlog zakona tudi sprejme.