Sklicala bo izvšni odbor

Pivčeva z lakoničnim sporočilom, njena usoda je v Gantarjevih rokah, ta pa pravi ...

S.R.
1. 9. 2020, 15.09
Posodobljeno: 1. 9. 2020, 16.18
Deli članek:

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec se je danes v kratki in jedrnati izjavi za javnost odzvala na včerajšnjo odločitev statutarne komisije stranke DeSUS.

Bobo
Statutarna komisija Desusa je odločila, da predsednico lahko razreši svet stranke.

Po tem ko so člani sveta stranke DeSUS prejšnji teden izglasovali nezaupnico predsednici stranke Aleksandri Pivec, je o zakonitosti postopka njene razrešitve na včerajšnji seji odločala in tudi odločila statutarna komisija stranke. Ta je pojasnila, da ima svet stranke Desusu  po določilih statuta stranke pristojnosti, da razreši in odstavi predsednico stranke. Pričakovati je torej, da se bo svet, ki mu predseduje Tomaž Gantar, do tega vprašanja opredelil na nadaljevanju seje, ki je napovedana za prihodnji teden.

Na včerajšnjo odločitev statutarne komisije se je danes odzvala tudi Pivčeva. V odzivu je bila redkobesedna. Pojasnila je, da je s sklepi statutarne komisije seznanjena, na podlagi zapisnika pa bo sklicala izvršni odbor stranke, ki jih bo nato obravnaval. "Odločitev o nadaljnjih korakih je sedaj na predsedniku Sveta stranke DeSUS," je zapisala v izjavi za javnost.

Je pa Pivčeva dodala, da je "zavestno delovanje v nasprotju s statutom stranke DeSUS, kar je potrdilo tudi neodvisno mnenje strokovne institucije Inštituta za ustavno pravo, ter jasno izraženo voljo najvišjega organa stranke – Kongresa stranke DeSUS, v nasprotju z osnovnimi elementi demokracije in demokratično urejeno stranko."

Tako bi po njenem mnenju odločitev razrešitve s svetom stranke pomenila, da "v stranki DeSUS ni potreben najvišji organ stranke, Kongres stranke DeSUS. V tem primeru bi ob morebitni izvolitvi novega predsednika stranke lahko Svet stranke DeSUS ponovno izglasoval razrešnico predsedniku. S tem korakom se odvzame pravica članom za izražanje lastnih stališč preko Kongresa, saj odločitve pripadajo zgolj funkcionarjem Sveta stranke DeSUS."

Na ugotovitve statutarne komisije se je odzval tudi Gantar, ki  je pričakoval takšno odločitev. Verjame, da bo odločitev v pomoč predvsem članom sveta pri odločanju, da pri glasovanju o razrešitvi ni nobenega dvoma. 

Tudi Gantar je danes na vprašanje, ali na podlagi te izjave razume, da bo Pivčeva mnenje komisije spoštovala in v primeru razrešitve to sprejela, odgovoril, da se je dalo tako razumeti. Ne more pa, kot je dodal, napovedati, kaj bo Pivčeva v resnici naredila. Tudi to, da bi se Pivčeva po razrešitvi obrnila na sodišče, je po njegovem mnenju še vedno možno. Upa pa, da to tega ne bo prišlo.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je ob tem izrazil pričakovanje, da bo svet na nadaljevanju seje vendarle "šel do konca" in predsednico razrešil. Glede njene ministrske funkcije pa je dejal, da je to odvisno od predsednika vlade Janeza Janše, za katerega ne ve, kaj se bo odločil. Ena možnost je tudi menjava resorjev, je pojasnil.

Na vprašanje, kako bi poslanci glasovali v primeru predloga interpelacije Pivčeve zaradi prepletanja službenega in zasebnega pri gostovanjih po državi, je Jurša odgovoril, da gre sicer za ugibanje, ali interpelacija bo ali ne, ampak da oni "nimajo druge izbire", kot da takšno interpelacijo podprejo.

Jurša tudi ne vidi več možnosti, da bi se Pivčeva umaknila in ostala ministrica. "Če bi se predsednica za to odločila takrat, ko smo ji mi predlagali, bi ta možnost obstajala, zdaj pa je dejansko vse to že mimo," je pojasnil. Potrdil je, da so razmišljali o tem, da bi se v primeru njenega odstopa dogovorili za začasno kolektivno vodenje stranke, a ker ni odstopila, do tega ni prišlo.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se Pivčeva tudi zdaj še ne bo umaknila in bo vztrajala pri kongresu, pa je Jurša odgovoril, da bo to "unikum v Evropi, da se nekdo na tak način oklepa svojega položaja".