Peter Jenko odleti in naredi prostor za kader SDS

Kadrovsko mletje se nadaljuje: vlada razrešila direktorja Fursa, ki je bil na položaju le 9 mesecev

C.E./STA
31. 8. 2020, 21.38
Posodobljeno: 31. 8. 2020, 22.14
Deli članek:

Peter Jenko je konec novembra lani prevzel vajeti na Finančni upravi RS (Furs). Mandat naj bi trajal pet let. Ko pride na oblast nova vlada, se stolčki na visokih položajih zamajejo. Dobro delo pri tem nič ne pomaga, ključna je pripadnost pravi strani.

bobo
Peter Jenko očitno ni po volji aktualni vladi, čeprav ni strankarsko opredeljen.

Jenko, po izobrazbi pravnik, je bil v preteklih letih namestnik prejšnje generalne direktorice Jane Ahčin. Delovanje organa je odlično poznal, saj je v finančni upravi na različnih funkcijah, predvsem nadzornih in vodstvenih, deluje že vso svojo profesionalno kariero.

"Finančna uprava deluje dobro, zato bomo nadaljevali začete projekte, v naslednjem letu pa bomo pripravili novo strategijo dela finančne uprave za obdobje 2021 do 2026," je napovedal Jenko, njegove načrta pa je zdaj prekrižala vlada Janeza Janše, ki ji več kot očitno ni bilo všeč, da je bil Jenko imenovan v času prejšnje vlade.

YouTube
Irena Nunčič

Ministrov in SDS-ov kader

Začasno bo Jenka na čelu uprave zamenjala Irena Nunčič, ki je bila od julija državna sekretarka finančnega ministrstva. Tja jo je postavil finančni minister Andrej Šircelj. V vladi bodo zagotovo zanikali, da je na izbiro vplivalo dejstvo, da je Nunčičeva leta 2014 kandidirala za občinsko svetnico na listi SDS in bila tudi vodja volilnega štaba kandidata za župana v občini Šmarje pri Jelšah.

Vodenje Fursa bo prevzela v torek, funkcijo pa bo opravljala do imenovanja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ šest mesecev oziroma najdlje do 28. februarja prihodnje leto.

Irena Nunčič je sicer končala Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani in Ekonomsko-poslovno fakulteto Univerze v Mariboru. Svojo službeno pot je začela na Banki Slovenije na področju plačilnih sistemov, pozneje je v okviru Ministrstva za finance prevzela projektne zadolžitve vzpostavitve enotnega zakladniškega sistema.

Dodatne delovne izkušnje je kot vodja sektorja pridobila na Generalnem davčnem uradu takratne Davčne uprave Republike Slovenije, in sicer na področju davčnega knjigovodstva, izterjave, plačilnega prometa in davčnega registra. Dva mandata je opravljala funkcijo direktorice Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, v zadnjih letih pa je bila vodja programa nemedicinske dejavnosti v Zdravstvenem domu Celje. Dokler je ni vpoklical minister Šircelj.