PRIMER GENEPLANET

Dinastija, zaradi katere je na prangerju Počivalšek

L.T.
10. 5. 2020, 18.30
Posodobljeno: 10. 5. 2020, 20.46
Deli članek:

Ivan Gale je razkril, da so za posel Geneplanet posredovali v SDS. Kdo je Borut Petek, ki ga pozna direktor Geneplaneta Marko Bitenc?

Mediaspeed
Kristijan Petek je bil med leti 2008 in 2010 manjši solastnik Geneplaneta.

Geneplanetovi ventilatorji so bili precenjeni in jih je stroka zavrnila. Tisti, ki so bili dostavljeni, so končali v naftalinu, saj bi bili za predihavanje bolnikov s covidom-19 primerni le, če bi zanje doplačali nadgradnje. Geneplanetu je bilo za ta posel nakazano predplačilo kot edinemu med dobavitelji, kar je izrecno zahteval minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Žvižgač Ivan Gale je v intervjuju za včerajšnjo Mladino razkril, da je posel s tem podjetjem prišel iz koalicijske kvote SDS. »Na velikonočni četrtek pa mi je na sestanku v njegovi pisarni celo rekel, da je Geneplanet posel SDS,« je Gale povzel Počivalška.

Kot vemo, je direktor Geneplaneta Marko Bitenc za oddajo Tarča potrdil, da se pozna z Borutom Petkom. »Poznava se iz Maribora že kar nekaj let,« je dejal. Kdo je torej Borut Petek in družina Petek, ki je domnevno posredovala pri poslu neprimernih in precenjenih ventilatorjev?

Nekoč je bil osebni tajnik Janše

Borut Petek v politiko skozi velika vrata stopi leta 2004, ko ga Janez Janša pri rosnih 23 letih zaposli v kabinetu predsednika vlade, kjer je njegov osebni tajnik in svetovalec. Sledi obdobje silovitega kadrovanja v državnih podjetjih in Petek naj bi se SDS-ovim kandidatom za direktorje državnih družb predstavil kot novi Gregor Golobič. Premier Janša ga po poročanju medijev v službo takrat vzame zaradi dobrega poznanstva z njegovim očetom Stanislavom Petkom. Skupaj igrata golf in se prijateljsko kličeta. »Če je komu od naju dolgčas, se pokličeva ali si pošljeva SMS. Vem, da je tam nekje nekdo, s katerim se dobro razumem,« je Stanislav Petek leta 2006 opisal odnos, ki ga neguje z Janšo.

Borut Petek za stranko SDS pozneje snuje predvolilno strategijo, a se kmalu preseli v akademske vode – od leta 2015 namreč živi in deluje v ZDA, kjer na Univerzi Harvard deluje kot gostujoči znanstveni raziskovalec.

STA
Bitenc (Geneplanet) je potrdil, da se z Borutom Petkom poznata iz Maribora.

Koga vse morate poznati in z njim igrati golf, da prijateljem priskrbite državne posle, čeprav nimajo potrebnih certifikatov ali uvažajo neprimerne ventilatorje?

Oče financer SDS

Za Stanislava Petka ponovno slišimo, ko se ustanavlja televizija Nova24. Prek svojega podjetja Bartolomea prispeva simbolični znesek 2500 evrov, za kar dobi 0,91 odstotka lastništva v podjetju Nova hiša, ki upravlja znamko Nova24.

Drug sin favoriziran dobavitelj

Drugi sin Stanislava Petka – Kristjan Petek – je bil v podjetju Geneplanet lastniško udeležen med letoma 2008 in 2010. Kristjan je sicer lastnik podjetja Klima Petek, ki je v obdobju prve Janševe vlade, po poročanju Financ in Dnevnika, bilo favoriziran dobavitelj državnega Telekoma. Iz Erarja je razvidno, da se podjetju Klima Petek posli z državo potrojijo v obdobjih, ko je mandatar Janša.

Do največje inflacije poslov je prišlo v obdobju med letoma 2004 in 2008, a so takrat v Klimi Petek trdili, da so se posli drastično zmanjšali in ne povečali, kot so »zlonamerno« navajali nekateri. Njihovo pojasnilo ni bilo stvarno, a je njihovo izjavo verjetno lažje razumeti osvetljeno z dejstvom, da Erarja takrat še ni bilo.

V tem obdobju se družini Petek sreča ne neha smejati, saj je Janševa vlada v odhajanju leta 2008 za pet let podaljšala igralniško koncesijo za salon Astrea, ki ga ima Kristijan Petek v solastništvu na mejnem prehodu Lipica. Igralniške koncesije so praktično jamstvo za dobičke, zato ni presenetljivo, da so vrste zanje izjemno dolge, preskočiš pa jih verjetno lahko le, če se s kom dobro poznaš.

Podpora »z vrhov« v praksi

Tovrstna dobra poznanstva so domnevno koristila tudi podjetju Geneplanet, ki je državi poleg neprimernih ventilatorjev poskušalo dostaviti tudi maske s ponarejenimi certifikati.

Kot je razkril Gale v intervjuju za Mladino, je podjetje Geneplanet izročitev zaščitnih mask pogojevalo z oprostitvijo carin in plačila DDV. Bitenc, direktor Geneplaneta, je tako Zavodu za blagovne rezerve dejal, da lahko v nasprotnem primeru na maske kar pozabijo.

Ob tem pa se je izkazalo, da maske sploh nimajo potrebnih certifikatov, kar so ugotovili na Upravi za zaščito in reševanje RS. Tedaj je na Galeta za realizacijo posla pritiskal pooblaščenec Počivalška Mitja Terče, ki je Galetu dejal, da navodila za to prihajajo »z vrhov«. Galetu je naročil, naj pozitivno mnenje pridobi drugje, ko pa je na zavod poklical v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner, pa je Galeta potegnil na stran in mu dejal: »Ivan, certifikati Geneplaneta so ponarejeni, najbrž kličejo zato.«

»V meni je zavrelo. Kako je lahko prej nekaj ur silil, da bi se podpisala pogodba, če je vedel, da je nekaj narobe,« se v intervjuju spominja Gale. »Naslednji dan sem gospodu Terčetu napisal, da imam dovolj njegovega 'dvojnega agentstva'. Potem je očitno takoj klical ministra Počivalška, ta pa gospoda Zakrajška in ga zmerjal z najhujšim mafijcem v državi. Minister je popolnoma pobesnel, klical je Zakrajška in tudi naslednji dan so se nadaljevale obtožbe. Vse to mi je po telefonu povedal gospod Zakrajšek,« Gale razkriva dinamiko »z vrhov«, v katero sta bila ujeta z Antonom Zakrajškom, direktorjem Zavoda za blagovne rezerve.