Ukrepi

Nove okužbe na Braču: zaprli večino trgovin, gibanje je omejeno, javni prevoz ne deluje

A.S./STA
10. 5. 2020, 16.07
Posodobljeno: 10. 5. 2020, 16.08
Deli članek:

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes sporočil, da so za otok Brač uvedli potrebne epidemiološke ukrepe in režim, ki je veljal pred 27. aprilom, ko so v državi začeli rahljati koronavirusne ukrepe. Hrvaški otok je postal novo žarišče izbruha, v zadnjem dnevu so tam potrdili osem novih primerov okužb, skupno na Hrvaškem pa 11.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Spomnimo:

Nulti pacient novega žarišča na Braču je najverjetneje starejši moški, ki se je pred dnevi vrnil iz bolnišnice. Doma so ga obiskali številni sosedje, sorodniki in prijatelji, natančneje je bilo pri njem 36 ljudi. "Pacient, ki se je vrnil iz splitske bolnišnice je pozitiven. Premestili so ga iz Doma za starejše v Split. Obstaja povezava med ostalimi okuženimi in tem gospodom," je včeraj povedal poveljnik splitske civilne zaščite Nikola Martinić

Na Hrvaškem so sicer v zadnjem dnevu potrdili 11 novih primerov okužb, skupno 2187. Skupno je umrlo 90 ljudi, od tega trije v zadnjem dnevu.

V soboto so na Braču vzeli 92 vzorcev za testiranje, od 49 opravljenih jih je bilo osem pozitivnih. Za preostale teste še čakajo na rezultate. Vseh osem bolnikov ima blažje simptome oz. jih nimajo.

Na Braču je tako do nadaljnjega omejeno gibanje in zadrževanje na javnih površinah, javni prevoz ne deluje, zaprli so večino trgovin. Epidemiološke ukrepe za Brač so začeli zaostrovati že v soboto, potem ko so samo v petek potrdili 22 okužb.