Poletne počitnice

Italijanski premier Conte: "Tega poletja ne bomo preživeli na balkonih in lepota Italije ne bo v karanteni"

A.S./STA
10. 5. 2020, 13.30
Posodobljeno: 10. 5. 2020, 15.03
Deli članek:

Italijanski premier Giuseppe Conte je sodržavljanom vzbudil upanje, da bodo počitnice lahko preživeli zunaj doma. "Tega poletja ne bomo preživeli na balkonih in lepota Italije ne bo v karanteni. Lahko bomo šli na morje, v gore, uživali v naših mestih," je dejal za današnjo izdajo časnika Corriere della Sera.

Profimedia
Koronavirusni bolezni 19 je v Italiji do danes podleglo 30.395 ljudi, potrdili so 218.268 okužb z novim koronavirusom.

Poleg turizma želi italijanska vlada pomagati tudi gostinstvu in trgovini na drobno. Sveženj pomoči predvideva tudi več milijard evrov za financiranje skrajšanega delovnika, v katerega je zaradi krize ob pandemiji prisiljenih več milijonov Italijanov.

Ponoven zagon turizma želi vlada v Rimu med drugim omogočiti s t.i. bonusom za počitnice v vrednosti 500 evrov, ki bi ga prejele družine z otroki z nižjimi dohodki. Do tega dodatka bodo upravičene družine s skupnimi letnimi prihodki do 35.000 evrov, lahko pa ga bodo uporabile med 1. julijem in 31. decembrom letos.

V italijanskem turizmu pričakujejo, da bo letošnje leto zaradi pandemije zanje katastrofalno. Po ocenah naj bi škoda zaradi pandemije v tej panogi dosegla 120 milijard evrov. Samo od marca do konca maja naj bi zabeležili 30 milijonov nočitev manj kot lani. 95 odstotkov hotelov v državi je zaprtih že od konca februarja, številni Italijani pa se sprašujejo, ali bodo morali letošnje poletne počitnice preživeti doma.

Conte miri

Premier Conte jih je danes pomiril. "Tega poletja ne bomo preživeli na balkonih in lepota Italije ne bo v karanteni. Lahko bomo šli na morje, v gore, uživali v naših mestih," je dejal za današnjo izdajo časnika Corriere della Sera.

Italijani zaradi stroge karantene spričo pandemije novega koronavirusa skoraj dva meseca niso smeli od doma. Trenutno lahko iz svoje potujejo v drugo italijansko deželo, a le iz utemeljenih razlogov. Po njegovih besedah zdaj še ni jasno, kdaj bodo Italijani lahko spet neomejeno potovali po državi. "Čakamo na razvoj epidemije, da bomo lahko podali natančnejše podatke o datumih in načrtih," je dejal.

Conte sicer ni omenil, ali bodo v Italijo lahko prišli tuji turisti.

V Italiji je zdaj zaprta večina plaž, a ponekod ljudje tega ne upoštevajo. Javnost so tako vznemirile fotografije polnih plaž in kopalcev v morju. Župan Palerma Leoluca Orlando je takšno ravnanje označil za neodgovorno. "V tako občutljivi fazi ne smemo tvegati življenja," je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

V Italiji sicer že več dni beležijo upad trenutno okuženih s koronavirusom. Italijanski inštitut za varovanje zdravja ISS je v petek sporočil, da so se razmere izboljšale v vseh deželah. Koronavirusni bolezni 19 je v Italiji do danes podleglo 30.395 ljudi, potrdili so 218.268 okužb z novim koronavirusom.