Prinesli bodo ohladitev

Ledeni možje bodo, kot kaže, slavili tudi letos

A.S.
10. 5. 2020, 09.43
Posodobljeno: 10. 5. 2020, 16.09
Deli članek:

Sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij bodo, kot kaže, tudi letos prinesli ohladitev.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij godujejo od 12. do 14. maja. in po izročilu poskrbijo za mokro in hladno vreme. V preteklosti so ledenim možem pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob še možnem prodoru polarne zračne mase lahko pojavi v maju. Za njimi 15. maja goduje sv. Zofija in ker na god sv. Zofije rado dežuje, so ji po ljudskem izročilu nadeli ime mokra oziroma uscana Zofka.

Ledeni možje bodo slavili, dež se bo v torek okrepil, hladneje bo

V prihodnjem tednu bo vreme nestanovitno.

V ponedeljek se bo od zahoda pooblačilo. Dopoldne bodo v zahodni polovici Slovenije občasne padavine, deloma plohe, popoldne pa bo prehodno malo dežja tudi vzhodneje, kjer bodo vmes sončna obdobja. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo.

V noči na torek (12. maja) se bo dež okrepil in zajel vso Slovenijo. V torek bo oblačno in deževno, le na severovzhodu bo popoldne že povečini brez padavin. Ohladilo se bo, zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja.

Ledeni možje bodo prinesli ohladitev, so že pred dnevi zapisali na Agenciji RS za okolje, a meja sneženja se predvidoma ne bo spustila pod 1000 metrov nad morjem. Tudi negativnih temperatur ni pričakovati.