ANOZMIJA

Uporabni nasveti pri pešanju voha

T.D.
10. 5. 2020, 18.11
Deli članek:

Anozmija oziroma izguba voha doleti kar polovico ljudi nad 65. letom. Ali lahko izgubo voha, ki je večinoma povezana še s pešanjem okušanja, preprečimo?

Dreamstime
Najmočneje okušamo zjutraj, zato ne izpuščajmo zajtrka, ki je najboljši trening za dražljaje za vohanje in okušanje.

Ali je vaš voh v dobri kondiciji, lahko preveri kar vaš osebni zdravnik s preprostim testom z vohanjem alkoholnih paličic, s čimer preprosto ugotovi, kako intenzivno še vohate oster vonj. Druga možnost pa je, da vam da z zavezanimi očmi in vsaki nosnici posebej povohati več različnih vonjev na listkih ali vohalnih ploščicah, od bencina do vrtnice, cimeta ter pice. Pravzaprav lahko tako preproste teste občasno opravite kar doma. Še lažje pa je preprosto pomisliti, ali še vohate sveže pečeno pecivo, kremo za obraz oziroma dišečo smrečico v avtu. Če ste v dvomih, stopite do zdravnika!

Preproste rešitve

Če je vzrok za težave zdravstvena tegoba, je rešitev na dlani. Zdravnik bo pač olajšal zamašenost nosu z nosnim razpršilom, pozdravil okužbo ušes ali predpisal zdravilo proti alergijam. Predpiše vam lahko tudi cinkova dopolnila in vitamin A, ki pa ga nikar ne jemljite kar po svoji volji, saj je prevelik odmerek strupen.

Krepimo dražljaje za vohanje

Sicer pa je v vsakdanu pametno krepiti dražljaje za vohanje in okušanje, še posebej pri uživanju hrane. Tako lahko pospešimo povrnitev receptorjev za ta dva pomembna čuta, ki vplivata drug na drugega. Izberimo sestavine hrane ali omake z močnim okusom. Uživajmo hrano belih odtenkov, saj je običajno bolj zdrava, in ji dodajmo zelišča ter rezino limone ali pomaranče. Odličen za poživitev teh čutov je čili. Pred obedom naj zakrožijo slastne vonjave jedi, da spodbudijo apetit. Jedi postrezimo tople, da bolje zaznamo okuse. Hrano žvečimo počasi, da se sprosti več okusov. Ne pijmo vrele kave ali čaja, saj lahko poškodujemo okušalne brbončice. Pri jedi se vzravnajmo, da bomo hrano bolje vohali. Lepo pogrnimo mizo in pospravimo z nje odvečne reči. Hrano postrezimo na najboljših krožnikih, na mizo dajmo sveče ali predvajajmo prijetno glasbo.