Slovenija

Ventilatorje so prodali Orbanu na dan izbruha afere v Sloveniji

Primož Cirman, Tomaž Modic, Vesna Vuković/Necenzurirano.si
12. 8. 2020, 20.00
Posodobljeno: 1. 9. 2020, 20.02
Deli članek:

Podjetje Geneplanet je pogodbo z državo o dobavi 110 medicinskih ventilatorjev, neustreznih za zdravljenje bolnikov s covidom-19, razdrlo šele po tem, ko jih je po zasoljeni ceni že prodalo na Madžarsko.

Reuters
Vlada Viktorja Orbana je od Geneplaneta kupila 220 ventilatorjev, zanje pa odštela več kot 11 milijonov evrov.

To razkrivajo dokumenti, ki so jih v uredništvu Necenzurirano.si pridobili iz Madžarske. Gre za pogodbe med podjetjem Geneplanet in veleposlaništvom Madžarske v Ljubljani. Sredi julija smo razkrili, da je bila madžarska vlada Viktorja Orbana eden največjih kupcev Geneplanetovih ventilatorjev. Takoj zatem je madžarski spletni portal G7.hu v sodelovanju z Necenzurirano.si zahteval pogodbe od tamkajšnjega zunanjega ministrstva, ki je v imenu vlade vodilo nabave. Dobil jih je na podlagi madžarske zakonodaje po dostopu do informacij javnega značaja.

Pogodbe dokazujejo, da je madžarska država podjetju Geneplanet pomagala reševati dobičke iz izgubljenega posla v Sloveniji, kjer ga je vlada Janeza Janše izbrala za privilegiranega dobavitelja zaščitne opreme.

DOKAZ: ORBAN REŠEVAL IZBRANCA JANŠEVE VLADE

Kot je znano, je podjetje Geneplanet sredi marca, takoj po zamenjavi oblasti v Sloveniji, od države dobilo naročilo za 220 ventilatorjev tipa Siriusmed R30. Cena: osem milijonov evrov oziroma dobrih 39.800 evrov na kos. Denar je v celoti dobilo vnaprej. Posel je koordinirala poslanka SDS Jelka Godec, ki je o tem obveščala Janšo. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je pozneje Ivanu Galetu priznal, da je šlo pri Geneplanetu za posel SDS.

Dober mesec dni pozneje je izbruhnila afera z zaščitno opremo. V četrtek, 23. aprila, je Ivan Gale v oddaji Tarča razkril pritiske ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška pri nabavi Geneplanetovih ventilatorjev Siriusmed R30. Teden dni pozneje je dr. Rihard Knafelj, član vladne strokovne skupine, v isti oddaji potrdil, da ti ventilatorji brez nadgradnje niso primerni za bolnike s covidom-19.

V začetku maja je Marko Bitenc, direktor in solastnik Geneplaneta, državi sam ponudil razvezo pogodbe za dobavo preostalih 110 ventilatorjev. Danes je jasno, zakaj. Podjetje Geneplanet je namreč že pred tem sklenilo zanj boljši posel na Madžarskem.
Prvo pogodbo je s tedanjo madžarsko veleposlanico Edit Szilagyne Batorfi tako podpisalo že v petek, 17. aprila. Bitenc je Madžarom prodal 20 ventilatorjev po ceni 49.000 evrov na kos. Za vsak posamezni ventilator so torej v Geneplanetu dobili 9200 evrov več kot v Sloveniji. Tudi Madžari so – enako pred tem zavod za blagovne rezerve na zahtevo ministra Počivalška – celoten znesek za ventilatorje Geneplanetu nakazali vnaprej.

STA
Marko Bitenc, direktor in solastnik Geneplaneta, je z Madžari verjetno sklenil posel življenja.

MADŽARI SO PLAČALI ENAJST MILIJONOV EVROV

A to je bil le začetek poslov med Geneplanetom in madžarsko državo. Že tedaj je Bitenc moral vedeti, da se bodo ventilatorji Siriusmed R30 znašli v središču afere z zaščitno opremo. V tistih dneh so novinarji Tarče že preverjali zgodbo. Le nekaj ur pred prvo oddajo je tako Geneplanet z madžarskim veleposlaništvom podpisal še dve pogodbi za dobavo skupaj 200 ventilatorjev. Iz pogodb je razvidno: da so Madžari za en ventilator plačali 48.900 evrov,

  • da ventilatorjev niso več želeli plačevati vnaprej, ampak šele po dobavah posameznih pošiljk,
  • da bi morala za dobave poskrbeti madžarska država, ki bi ventilatorje prevzela v Ljubljani in nato s tovornjaki prepeljala na Madžarsko,
  • da so Madžari pri Geneplanetu naročili še 300 ogrevanih cevi za ventilatorje, ki naj bi omogočale, da je mogoče z njimi zdraviti bolnike s covidom-19,
  • da sta poleg veleposlanice pogodbi podpisali še začasna odpravnica poslov Krisztina Dora Varju in finančna direktorica veleposlaništva Zita Kassai,
  • da nobena od pogodb nima protikorupcijske klavzule.

Bitenc je z Madžari verjetno sklenil posel življenja. Orbanova vlada je namreč Geneplanetu za ventilatorje skupaj nakazala skoraj 11 milijonov evrov. To je tri milijone evrov več od vseh lanskih prihodkov podjetja v Sloveniji. Še 3,6 milijone evrov je podjetje od slovenskega zavoda za blagovne rezerve dobilo za 90 ventilatorjev, ki jih bolnišnice nikoli niso priključili na bolnike s covidom-19. Še več, kar 60 teh ventilatorjev v bolnišnicah še do danes niso uporabili.

STA
Da gre za primer odličnega sodelovanja med državama je nakup Geneplanetovih ventilatorjev ocenil zunanji minister Peter Szijjarto po srečanju s slovenskim kolegom Anžetom Logarjem.

ISTI MODEL POSLA V OBEH DRŽAVAH

Na madžarskem zunanjem ministrstvu so sicer stopili v bran Geneplanetu. V odločbi, ki so jo poslali portalu G7.hu, so poudarili, da je podjetje zavrnilo vse očitke, povezane z domnevno neustreznostjo ventilatorjev Siriusmed R30, ki so se pojavili v slovenskih medijih. Vsi dobavljeni ventilatorji ustrezajo strokovnim zahtevam, imajo certifikate in so bili pred prevzemom pregledani, so poudarili na ministrstvu. Pri tem so navedli, da ventilatorje Siriusmed R30 uporablja 12 slovenskih bolnišnic, a zamolčali, da jih nobena nikoli ni uporabila za bolnike s covidom-19.

V vsakem primeru je bil model posla v Sloveniji in na Madžarskem enak. V obeh državah sta vladi pod zelo podobnimi pogoji naročili popolnoma enako količino ventilatorjev pri istem posredniškem podjetju, ki je spadalo v skupino redkih izbranih dobaviteljev. V obeh državah so bila podlaga za posel katastrofične napovedi o bodočem gibanju števila obolelih.

Tako v Ljubljani kot Budimpešti so imeli glavno vlogo v teh poslih ljudje iz vrst dveh vladajočih strank, SDS in Fidesza, ki sta tesni politični zaveznici. »To je primer odličnega sodelovanja med državama,« je 28. maja nakup Geneplanetovih ventilatorjev komentiral madžarski zunanji minister Peter Szijjarto po srečanju s slovenskim kolegom Anžetom Logarjem v Lendavi. Kaj je imela slovenska država s prodajo teh ventilatorjev na Madžarsko, ni povedal. Verjetno z razlogom.