Spomnimo: Kriminalisti NPU izvajajo hišne preiskave zaradi spornih poslov z opremo, poroča portal necenzurirano.si. Preiskovali naj bi posel s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev. Naslovov naj bi bilo 11, kriminalisti NPU naj bi se oglasili tudi na zavodu za blagovne rezerve in ministrstvu za gospodarstvo. Med osumljenimi naj bi bila po navedbah portala minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme.

Preiskavo osem milijonov vrednega posla za dobavo medicinskih ventilatorjev s podjetjem Geneplanet je potrdil tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je danes odstopil. Prav tako je potrdil, da so kriminalisti "ministru mgrt" torej Počivalšku začasno odvzeli prostost. 

Iz Generalne policijske uprave so medtem sporočili, da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada, v sodelovanju s kriminalisti Policijske uprave Ljubljana in Policijske uprave Celje in ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva, že od jutranjih ur opravljajo preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil, kjer iščejo in zasegajo listinsko dokumentacijo, elektronske naprave ter druge predmete, s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme.

Hišne preiskave potekajo na podlagi sodnih odredb na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra, v njih pa sodeluje 53 kriminalistov, ki tudi zbirajo obvestila od več oseb. Dvema osumljenima osebama je bila odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje.

Preiskovalci preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev po 257. členu Kazenskega zakonika, za katero je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen, v kvalificirani obliki pa od enega do osmih let in denarna kazen.