Še vedno na zelenem seznamu

Kocka je padla, Hrvaška ostaja na seznamu varnih držav!

A.S./L.K.
30. 6. 2020, 11.27
Posodobljeno: 30. 6. 2020, 14.07
Deli članek:

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci povedal, da Slovenija Hrvaške ne bo umaknila s seznama varnih držav.

Profimedia
Danes je vladni govorec sporočil, da Slovenija Hrvaške ne bo črtala s seznama varnih držav in prisluhnila Sloveniji.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je v ponedeljek omenil možnost, da bo Slovenija morda prisiljena umakniti Hrvaško z zelenega seznama epidemiološko varnih držav in jo uvrstiti na rumeni seznam.  Kacin se je že včeraj obregnil ob odprtje nočnih klubov in diskotek, tudi v Zrćah in to označil za nerazumno potezo. Slovenija je tako včeraj izrazila pričakovanje, da bo Hrvaška sprejela določene ukrepe, se odrekla "nočnemu programu". 

Slovenske državljane, ki so trenutno na Hrvaškem je Kacin pozval, da se izogibajo gneči in dosledno uporabljajo zaščitne maske v zaprtih prostorih.

Danes pa je vladni govorec spet stopil za govorniški pult in sporočil, da Slovenija Hrvaške ne bo črtala s seznama varnih držav. Po Kacinovih besedah so južni sosedje prisluhnili slovenskim pozivom. "Povečanje števila okužb  zahteva izmenjavo izkušenj in dobrih praks. Začeli smo opozarjati na nekatere nesprejemljive prakse – zabave v nočnih klubih, velike dogodke kot je tisti na plaži Zrće na otoku Pag. V dogovoru z NIJZ se je hrvaška vlada odločila, da bo prevzela naše vzorce vedenja in zaprla klube ter odpovedala tovrstne prireditve," je sporočil Kacin. 

Na Kacinovo izjavo se je že odzval hrvaški turistični minister Gari Cappeli, ki pa je povedal, da "ne ve, od kod Sloveniji informacija o zapiranju nočnih klubov".

Hrvaška ima sicer v tem trenutku že več kot deset okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, medtem ko je to število v Sloveniji pod 5. Epidemiološko sliko v bližnjih regijah je danes predstavila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nuška Čakš Jager, ki je povedala, da kljub omenjeni informaciji, število primerov na Hrvaškem upada. Izrazila je upanje, da bodo južni sosedje z ukrepi, ki jih pripravljajo, uspeli zadržati trend upadanja novih primerov. 

Na Hrvaškem so sicer v zadnjih 24 urah potrdili 52 novih okužb. V državi imajo sicer po ocenah 515 aktivnih primerov koronavirusa, v bolnišnicah pa je 75 ljudi.

Zbiranje do 50 ljudi

Vlada se je na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) odločila, da zmanjša število ljudi, ki jim je dovoljeno zbiranje, je uvodoma povedal notranji minister Aleš Hojs. "Glede na relativno zaskrbljujoče podatke tudi znotraj naše države, se je vlada odločila, da to številko (op. a. 500) zniža na 50," je dejal in dodal, da zbiranje ljudi na javnih mestih ne predstavlja nevarnosti le za njih, temveč tudi za tiste, ki se zbirajo na zasebnih dogodkih. 

Zadevo bodo spremljali bolj redno kot pa na 14 dni.

Bistvo odloka je, da je treba kljub omejitvi 50 upoštevati vsa priporočila NIJZ, je poudaril. Pomemben del odloka so tudi javne prireditve: "ostajamo pri številu 500, kar pa je številka brez nastopajočih", je povedal Hojs. Ob tem je poudaril, da je taka prireditev dovoljenja zgolj s pozitivnim mnenjem NIJZ, ker bo moral organizator predstaviti, kako obiskovalcem zagotoviti varnost, po novem pa bo potrebno tudi soglasje upravne enote. Odlok bo v veljavi od polnoči dalje.

Hojs se je dotaknil tudi treh barvnih seznamov držav. Na nivoju EU se pripravljajo priporočila – gre za dokument, ki članice usmerja, kako naj ravnajo pri odpiranju meja. Sicer se vsaka država odloča sama, kako bo napram tretjim državam odpirala oziroma zapirala svoje meje. Slovenija bo tako še vedno vztrajala pri meji 10 obolelih na 100.000 prebivalcev.

Pojasnil je, da se za naše državljane, ki so na Hrvaškem in bi se hoteli vrniti, v trenutku, ko država pride z zelene na rumeno listo, ne spremeni nič, torej se lahko vrnejo brez karantene. Kar pa ne velja za hrvaške državljane, ki vstopajo v Slovenijo.