Tviti Janeza Janše bi lahko bili ljubeznivejši

Borut Pahor o ograjah na proslavi: "Mislim, da je šlo za nesorazmeren ukrep, to mi ni težko javno reči"

A.S.
30. 6. 2020, 10.53
Posodobljeno: 30. 6. 2020, 10.56
Deli članek:

Predsednik države Borut Pahor je na nacionalki med drugim spregovoril o delu vlade med epidemijo, proslavi ob dnevu državnosti in protestih.

Bobo
V pogovoru z z voditeljem Marcelom Štefančičem jr. se je Pahor dotaknil tudi proslave ob dnevu državnosti v Ljubljani.

Borut Pahor je med drugim je priznal, da bi bili lahko tviti premierja Janše "lahko prijaznejši in ljubeznivejši, čeprav so kritični do osebe ali do predmeta polemike".

Predsednik države Borut Pahor je v oddaji Studio City na nacionalni televiziji komentiral delo vlade med epidemijo. "Nikoli prej in nikoli pozneje vlad ne bom ne kritiziral ne hvalil. Z njimi sodelujem. Ne skrivam, da s predsednikom vlade Janezom Janšo, tudi zaradi razmer, v katerih smo, sodelujeva več kot običajno in sodelujeva dobro," je dejal in povedal, da je vlada "odlično regulirala krizne razmere, ob spodrsljajih in nerodnostih, ki se pri takih primerih brez precedensa v zgodovini zgodijo". Spomnil je tudi, da sta se z  "v 30 letih tudi borila drug proti drugemu in drug z drugim sva sodelovala ter se torej spopadala. Zdaj sodelujeva, ker nama to nalagajo ustavne dolžnosti".

V pogovoru z z voditeljem Marcelom Štefančičem se je Pahor dotaknil tudi proslave ob dnevu državnosti v Ljubljani, ki je potekala ob številnih policijskih zaporah in ograjah. "Kar zadeva ograjo na Kongresnem trgu, odbor za proslave dobro ve, da sem imel glede tega pomisleke. Tudi leta prej, ko sem bil predsednik vlade in so protestirali proti meni, sem se zavzel, da bi bilo brez ograj. V ograje sem takrat in tudi danes privolil samo toliko, kolikor smo mi res dolžni poskrbeti za varnost diplomatskega zbora. Sicer pa mislim, da so ograje na proslavah, ki naj bi le namenjene ljudem, moteče," je povedal predsednik države ter ob tem pripomnil: "Mislim, da je šlo za nesorazmeren ukrep, to mi ni težko javno reči".

Predsednik je sicer mnenja, da je protivladne protestnike, ki se vsak petek zberejo v prestolnici in drugod po državi "treba slišati in upoštevati njihova sporočila". Ob tem je izrazil pričakovanje, da so protesti nenasilni. Na vprašanje, kaj meni o transparentih protestnikov, na katerih je pisalo "Išče se predsednik", pa je odgovoril: "Če bi protestniki napisali pismo ali mi kako drugače izrazili željo, da jih sprejmem, jih bom sprejel. Če so me slišali, se lahko dogovorimo tudi za sestanek".