Predsednik vlade je odstop sprejel

Aleš Hojs in Anton Travner nepreklicno odstopila s položaja

L.K.
30. 6. 2020, 11.58
Posodobljeno: 1. 7. 2020, 08.17
Deli članek:

Kriminalisti NPU izvajajo hišne preiskave zaradi spornih poslov z opremo. Preiskovali naj bi posel s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev.

Bobo
Aleš Hojs in Anton Travner

Med osumljenimi naj bi bila po navedbah portala necenzurirano.si minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme.

Nepristojni bolje obveščeni?

Predstavniki NPU so danes dopoldne na sedežu Zavoda RS za blagovne rezerve opravili pogovor z bivšim direktorjem Antonom Zakrajškom in podpisnikom pogodbe s podjetjem Geneplanet Alojzom Černetom. "Zavod vseskozi konstruktivno sodeluje z vsemi organi, ki preiskujejo pretekle aktivnosti zavoda," so v zavodu zapisali v sporočilu za javnost.

Kot je povedal notranji minister Aleš Hojs, je bil malo pred 7. uro obveščen o poškodovanju hiše predsednika Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Obvestil ga je Jože Senica, namestnik generalnega direktorja policije Antona Travnerja, ki je na dopustu. Za preiskave ni vedel, so pa za to očitno vedeli na tedniku Mladina, je dejal, kjer so pred dnevi objavili "obširno ovadbo" zoper Počivalška, omenil je tudi članek na portalu necenzurirano.si. Zanikal je, da bi on ali kdorkoli z ministrstva ali vsaj z njegovo vednostjo informacije posredoval mediju Nova24 TV. Prebivalci Olimja naj bi tako že včeraj opazili nekatere poročevalce, čakajoče na hišne preiskave, a se je seja zavlekla, zato Počivalšek ni prespal doma.

Senica ga je nato okoli osme ure zjutraj obvestil o hišnih preiskavah, je dejal. Uro pozneje pa, da je bila "ministru mgrt", torej Počivalšku, začasno odvzeta prostost.

Izrazil je obžalovanje, da imamo celo vrsto založenih kazenskih postopkov in "stvari v predalih", ki "stojijo" več let. Ne more pa pristati na to, da policijo "bolj kot direktor usmerja tednik Mladina, tožilci, ki vodijo postopke proti politično neprimernim osebam, desnici, in da gre očitno zgolj za eno in edino željo diskreditirati nas ministre in predsednika vlade ter doseči padec koalicije".

Politična odgovornost

Svoje odgovornosti se zaveda, ki mu kot ministru v tem primeru pritiče; pooblastila ministra za notranje zadeve mu ne omogočajo neposrednega vtikanje v delo NPU, pa vendarle meni, da je to politično motivirano delo in v tej zvezi sprejema politično odgovornost. Zato je pred dobro uro predsedniku vlade Janezu Janši podal svoj odstop. Ta je odstop sprejel.

Ob 9. uri je prejel tudi odstopno izjavo Travnerja. Njegov odstop je sprejel.