Pomanjkanje kadra

Dramatične razmere v Mariboru, do jutra okuženih kar sedem zdravnikov, številni pristali v izolaciji

S.R.
30. 6. 2020, 10.25
Posodobljeno: 30. 6. 2020, 19.20
Deli članek:

Po včerajšnji slabi vesti iz Maribora se je danes uresničilo najhujše, okužbo so namreč potrdili še pri drugih zdravnikih, ki so bili z okuženimi v stikih.

STA
Zdravstveni dom Adolfa Drolca.

Včeraj je odjeknila vest, da so v mariborskem urgentnem centru potrdili tri okužbe z novim koronavirusom, v vseh treh primerih pa da so okuženi zdravniki, ki delajo v obeh delih urgence, torej tako na nujni medicinski pomoči Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor kot v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Nemudoma se je začel lov na izvor okužbe, ki do večera še ni bil znan. Čeprav do včeraj zvečer okužbe niso potrdili pri drugi zdravnikih, je direktor UKC Maribor Vojko Flis na današnji novinarski konferenci javnosti prenesel slabe novice. Do danes zjutraj so namreč okužbo z novim koronavirusom potrdili kar pri sedmih zdravnikih prehospitalne enote zdravstvenega doma. Tam sta bila od devetih testiranih zdravnikov negativna le dva. 

Flis je pojasnil, da na urgentnem centru sicer ni nikogar, ki bi bil okužen, a mora 14 zdravnikov zaradi stikov z okuženimi v osamitev. Bolnike, ki so se v kritičnih trenutkih (v nedeljo 28. junija med 8. in 22. uro) nahajali na urgenci, bodo kontaktirali, tiste, ki pa sami opazijo znake bolezni, pa pozivajo, naj stopijo v stik z osebnim zdravnikom. Sledenje stikom še poteka, na delu pa so bili trije od okuženih zdravnikov. Doslej so sicer testirali že več kot 50 oseb.

Reorganizacija

Zaradi situacije se v mariborski bolnišnici soočajo s pomanjkanjem kadra. Kot je dejal Flis, bo ob takem izpadu ljudi, kot ga imajo zdaj, potrebna reorganizacija. Danes se tako znova odpira oddelek za bolnike s covidom-19, čeprav zaenkrat bolnikov, ki bi potrebovali bolnišnično zdravljenje, še nimajo. A, kot je pojasnil, bo treba počakati, kako se bo situacija odvijala naslednjih sedem dni. Eden od okuženih sicer kaže resne znake bolezni, medtem ko ostali ne.

Največja težava, ki se zdaj kaže, je pomanjkanje zdravnikov v nujni medicinski službi. »Poskušali jih bomo nadomestiti s svojimi zdravniki, kar pa zopet pomeni izpad pri nas,« je dodal. V četrtek bodo sicer znova testirali zdravnike, ki so morda okuženi, a je bil test danes negativen. 

Izvor okužbe še neznan

Sicer pa je Flis poudaril še, da so v bolnišnici ves čas veljali enaki ukrepi kot med epidemijo. Teh niso rahljali, zaposlenim pa se je odsvetoval odhod v tujino. Virus je bil po besedah Flisa najverjetneje vnesen iz tujine, domnevno iz Črne gore, kjer je potekalo strokovno srečanje zdravnikov. Strokovni direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Danilo Maurič je na poznejši novinarski konferenci to zanikal oziroma poudaril, da izvor okužbe še ni znan. To so bile samo njihove prve domneve, na to so najprej pomislili. Da bi bil virus vnesen iz Črne gore, ali celo z ene tamkajšnjih porok, o čemer so se pojavile neuradne informacije, tako po besedah Mauriča še ni potrjeno. Na tem sestanku, ki ga je organizirala Slovenija in ki je bil namenjen pomoči Črni gori pri organizaciji helikopterske reševalne službe, je sicer sodelovalo pet slovenskih zdravnikov, med katerimi so samo pri enemu potrdili okužbo.

Poziv bolnikom

Maurič je še pojasnil, da so se tega dne bali. Skrbi jih predvsem za njihove bolnike, saj bi se, če se bo okužba širila naprej, soočali s hudim pomanjkanjem kadra. Dejal je sicer, da imajo po njegovih informacijah vsi okuženi blage znake bolezni. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zdaj intenzivno išče vse stike, Maurič pa je bolnike in njihove spremljevalce, ki so se v urgentnem centru nahajali v petek 26. junija med 7. in 19. uro, v nedeljo 28. junija med 7. in 19. uro ter ponedeljek 29. junija med 7. in 16. uro pozval, naj svoje počutje opazujejo, v primeru nahoda, povišane telesne temperature, bolečin v mišicah in na splošno slabšega počutja pa se posvetujejo z osebnim zdravnikom.

Do 12. ure so sicer v primeru preostalih zdravnikov in osebja prejeli 42 negativnih testov, na 20 pa jih še čakajo, je dejal Maurič, a poudaril, da te, ki so bili negativni, čaka še eno testiranje. 15 zdravnikov, ki so imeli z okuženimi tesne stike, so sicer poslali domov, preostali pa delajo, a so maksimalno zaščiteni, kot se je izrazil Maurič, so v »polni bojni opremi,« možnost za nadaljnji prenos okužbe je tako zelo majhna.