Kriminalisti na delu

Hišne preiskave zaradi nabave ventilatorjev, med osumljeni tudi Zdravko Počivalšek

J.P.
30. 6. 2020, 07.51
Posodobljeno: 30. 6. 2020, 07.54
Deli članek:

Danes so na urniku hišne preiskave. Naslovov naj bi bilo 11, kriminalisti NPU naj bi se oglasili tudi na zavodu za blagovne rezerve in ministrstvu za gospodarstvo.

STA
Zdravko Počivalšek

Kriminalisti NPU izvajajo hišne preiskave zaradi spornih poslov z opremo, poroča portal necenzurirano.si. Preiskovali naj bi posel s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev.

Med osumljenimi naj bi bila po navedbah portala minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme.

Osumljenim naj bi očitali storitev kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, pri katerem naj bi nastala velika premoženjska škoda. Za to je zagrožena kazen od enega do osem let zapora.

Pred dvema mesecema

Kriminalistično preiskavo, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo, so začeli že pred dvema mesecema, po oddaji Tarča na Televiziji Slovenija. Na njej so objavili zvočni posnetek, na katerem minister Počivalšek od uslužbencev zavoda zahteva, naj podjetju Geneplanet vnaprej nakažejo osem milijonov evrov. Posnetki pogovorov so razkrili, da je minister zahteval plačilo 100-odstotnega avansa, še preden je bila dana bančna garancija za izpeljavo posla. 

Minister Počivalšek sicer menda ni bil edini, ki je pomagal podjetju Geneplanet do 8-milijonskega posla. Na necenzurirano.si so v seriji preiskovalnih zgodb razkrili, da mu je pot do dobave neprimernih ventilatorjev tlakovala Janševa vlada.