Nasilje nad psi v Kopru

Ni jih pretepala in se nad njimi surovo znašala, pojasnjuje, da je s palico pse le poskušala "razdružiti"

S.R./STA
25. 4. 2020, 07.34
Posodobljeno: 25. 4. 2020, 07.43
Deli članek:

Veterinarska inšpekcija je včeraj začasni skrbnici psov odredila, da zagotovi ločeno namestitev nezdružljivih psov.

Profimedia
Šlo je za jack russel terierje, ki so znani po presežku energije.

O cviležu, laježu in rjovežu psov v koprskem naselju Markovec smo v zadnjih dneh že poročali, o surovem ravnanju s psi pa je z nami spregovorila tudi ena od sosed. Na vrata hiše je nato v četrtek vendarle potrkala veterinarska inšpekcija urada za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v Kopru, ki pa je ugotovila, da je na vrtu pred hišo šlo za spopad več psov.

Lastnica psov je bila med inšpekcijskim obiskom odsotna, pse pa je prepustila v oskrbo skrbnici s spornega posnetka. Ta je inšpekciji pojasnila, da je na vrtu prišlo do spopada psov, sama pa naj bi jih poskušala razdružiti tako, da je z eno roko prijela eno psico za zadnjo taco, z drugo roko pa je s palico skušala razdružiti pse. Veterinarkama je palico tudi pokazala, in sicer je šlo za približno 60 centimetrov dolgo tršo palico z mehko konico, dolgo okoli 10 centimetrov. 

Predložiti bi morala dokumentacijo

Veterinarki sta vzpostavili telefonski stik z lastnico in ji odredili takojšnjo veterinarsko oskrbo psice, kar je tudi storila. Poleg tega bi morala včeraj predložiti tudi dokumentacijo o vseh psih, vključno z izvidom, so navedli. Inšpekcijski postopek nadaljujejo. Po vseh ugotovljenih dejstvih in okoliščinah bo inšpekcija glede na ugotovitve odločila o nadaljnjih ukrepih, so sporočili. 

Poslanka SD Meira Hot je včeraj v zvezi z zagotovitvijo učinkovitega varstva, dobrobiti in zaščite živali na ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec sicer naslovila poslansko vprašanje, v katerem jo med drugim sprašuje, kaj meni o konkretnem primeru in ali je bilo ravnanje veterinarske inšpekcije ustrezno.