kreativnost

Pravljičarka Zala Djurić Ribič: "Najbolj sem se bala kritike otrok samih"

N.S.
25. 4. 2020, 07.25
Deli članek:

Igralka in pevka Zala Djurić Ribič, hčerka znane igralke Tanje Ribič in režiserja Branka Djurića - Đura, velja za mladenko, ki nikoli ne počiva, še posebej ko gre za kreativnost in ustvarjanje.

osebni arhiv
Njeno knjigo so naprej prebrali njen fant in sestra ter najmlajši kritiki – otroci.

Zdaj se mladenka lahko pohvali tudi s čisto pravo slikanico za otroke, ki jo je napisala sama.

Zala pravi, da je v osnovi igralka, ki rada piše, včasih pa kakšno svojo poezijo tudi zapoje. In res, pred štirimi leti je izdala svojo prvo knjigo z naslovom Zbrka poezije, zdaj se je odločila za drugačno literaturo. Iz preprostega pogovora s prijatelji, skoraj bolj za šalo kot zares, se je odločila, da bo napisala otroško zgodbo. »S prijatelji smo sedeli na terasi, se smejali in filozofirali, nakar reče moj fant: 'Ti bi morala napisati pravljico za otroke.' Moj odgovor pa je bil: 'Okej!'« je v smehu priznala Zala, ki se je lotila pisanja in izdala slikanico Samorog Samo.

»Za otroke velja, da povedo, kar mislijo, in da so brez dlake na jeziku, zato sem knjigo najprej dala prebrati družinskim prijateljem, ki imajo otroke, ker me je najbolj zanimalo, kaj bodo rekli najhujši kritiki, torej otroci. Potem so mi otroci prek staršev puščali sporočila in me spraševali o Samu,« je povedala Zala, ki so jo pohvalili tudi domači. »Bili so navdušeni, saj je knjiga napisana komično, poleg tega je napisana v rimah.« Novopečena otroška pisateljica je dejala, da smo vsi ljudje po malem kot njen junak Samo. »Vsaj v nekem življenjskem obdobju smo mu podobni. Vsak se išče, vsak si želi biti sprejet, vsakomur je težko sprejeti sebe, takšne, kakršni smo, a ko nam to uspe, smo globoko srečni,« je dodala Zala, ki že prejema prve odzive na knjigo za otroke, ki ji rišejo nasmeh na obrazu.