VEČ VPRAŠANJ KOT ODGOVOROV

Primer Breznik: KPK preverja, ali obstaja sum kršitev, ki bi zahteval uradno preiskavo

L.T.
25. 4. 2020, 07.00
Deli članek:

Oklepnik pred distribucijskim centrom Derby 30. januarja ni bil tam, ker so policiste poklicali iz podjetja. Takrat začeta preiskava prav tako še ni zaključena.

Bobo
Breznik je že prevzel posle državnega sekretarja MNZ, donacijo banan in čebule občini Lenart pa je realiziral še kot poslanec te lokalne skupnosti.

Generalna policijska uprava (GPU) nam je potrdila, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) še vodi preiskavo, ki smo jo v javnosti zaznali 30. januarja. Domnevno gre za obisk kriminalistov NPU v distribucijskem centru znamke Derby, ki ga upravlja podjetje Rastoder. Podjetje je takrat trdilo, da so policiste poklicali sami, a ga je policija že takrat postavila na laž.

Med bananami znamke Derby so v Črni gori in Makedoniji našli prepovedano drogo kokain. Kar tono kokaina naj bi našli tudi v Italiji, v zadnjem primeru kriminalisti niso razkrili, za katero podjetje gre. 

Konkretnih preiskovalnih dejanj zoper konkretne osebe zaradi varstva osebnih podatkov pri GPU sicer ne morejo komentirati, podobne pomisleke imajo tudi zaradi interesa preiskave, ki je domnevno plod mednarodnega sodelovanja. Podjetje Rastoder je v zahtevku za popravek na poročanje Revije Reporter pojasnjevalo, da zoper njih ne poteka nobena preiskava. Pri tem ni pojasnilo, od kod jim tovrstne informacije.

Ministrstvo za notranje zadeve nam je pojasnilo, da nekdanji državni sekretar ministrstva Franc Breznik ni imel dostopa do operativnih zadev policije, nadrejenim pa je zagotovil, da na sestanku v distribucijskem centru Derby niso govorili o policijskih postopkih.

Ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa je po razkritju, da je Breznik v službenem vozilu najprej prekoračil dovoljeno hitrost, nato pa še dovoljeno mero izdihanega alkohola, najprej zanimalo, ali so ga policisti čakali v zasedi.

KPK preiskuje lobistični stik

V Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so nam potrdili, da Breznik ni prijavil lobističnega stika s podjetjem Rastoder. Okoliščine tega zdaj preiskujejo, vendar zadev zaradi interesa postopka ne morejo komentirati.  

»Prijava je trenutno v fazi predhodnega preizkusa, v okviru katerega se preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije, in se na podlagi tega odloči o (ne)uvedbi postopka preiskave. Komisija bo v okviru svojih zakonskih pristojnosti preverila, ali je pri omenjenem sestanku šlo za lobiranje, kot ga opredeljuje Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), pa tudi druge morebitne sume kršitev ZintPK,« so pojasnili v KPK, ki ga vodi nekdanji policist Robert Šumi.

V KPK pojasnjujejo, »da morajo biti v skladu z ZIntPK kumulativno izpolnjeni trije pogoji, da lahko govorimo o lobiranju, in sicer: 1) nejaven stik med lobirancem in lobistom oziroma predstavnikom interesne organizacije, 2) namen vplivanja na odločanje znotraj javnega sektorja v zadevah javnega pomena in 3) vplivanje oziroma lobiranje se izvaja v interesu, imenu ali na račun določene interesne organizacije. Če kateri izmed navedenih pogojev ni izpolnjen, ne gre za lobiranje po ZIntPK.«

»Če komisija v postopku ugotovi sume kršitev iz pristojnosti drugih organov, zadevo odstopi drugim organom,« so dodali v KPK. Po naših informacijah zoper Breznika trenutno poteka le preiskava KPK, na ministrstvu za notranje zadeve so nam na naše vprašanje, ali bodo zoper Breznika uvedli preiskavo, odgovorili le, da je ta zagotovil, da se z predstavniki podjetja Rastoder ni pogovarjal o operativnih zadevah.

Je bil kršen tudi etični kodeks?

Hkrati je KPK opozorila, »da velja za funkcionarje v Vladi RS in ministrstvih tudi etični kodeks, ki vsebuje tudi jasne napotke, da naj funkcionar ravna in se vede tako, da prispeva h krepitvi zaupanja javnosti v svoje delo in integriteto, v delo in integriteto Vlade Republike Slovenije ter organa, v katerem opravlja funkcijo. Pri opravljanju svoje funkcije mora paziti na vpliv osebnih ali zasebnih interesov na izpolnjevanje uradnih dolžnosti in ob morebitnem nasprotju interesov upoštevati načela kodeksa.«