Slovenija

Cantarutti ne zanika, da "kdo ni imel tudi želje po zaslužku", zanika pa očitke o pritiskih

STA
24. 4. 2020, 22.26
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 22.28
Deli članek:

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je ponovno zavrnil očitke o pritiskih pri izbiri dobaviteljev zaščitne opreme. Velika večina trditev uslužbenca zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta v četrtkovi oddaji Tarča ne drži, je zatrdil Cantarutti.

Bobo
Aleš Cantarutti stoji tudi za posloma s podjetjema Medicop in Acron.
V družbi Geneplanet so v odzivu na navedbe, da je gospodarski minister Zdravko Počivalšek pri zavodu za blagovne rezerve posredoval, naj sklene posel s to družbo, poudarili, da so bili izbrani zato, ker so v zadovoljivem roku zmožni zagotoviti ustrezno kakovostno in zadostno količino opreme. Enako opremo dobavljajo tudi v druge države, so zatrdili.

Minister Zdravko Počivalšek, ki se bo očitno moral zagovarjati na interpelaciji, je očitke o lobiranju in pritiskih za izbiro posameznih dobaviteljev opreme danes zavrnil. V oddaji Tarča na Televiziji Slovenija so namreč v četrtek poročali o vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo in nekaterih politikov v posle pri dobavi zaščitne in druge medicinske opreme, potrebne v epidemiji covida-19. Med drugim so poročali o vmešavanju v posel za dobavo mask in respiratorjev s strani družbe Geneplanet. Očitke je tudi Cantarutti danes odločno zavrnil.

Zavrnil je tudi očitke na račun posla s podjetjem Medicop in dejal, da je hvaležen podjetju, da jim je pomagalo pri dobavi teh mask. V Tarči so namreč poročali, da naj bi to podjetje, za katerega naj bi po njihovih navedbah posebej navijal Cantarutti, pritiskalo.

Razloge za posel s podjetjem Medicop je Cantarutti sicer pojasnil že pred nekaj dnevi na seji odbora za zdravstvo, na kateri so razpravljali o kakovosti zaščitne opreme. Kot je dejal, je to edino podjetje, ki so ga prosili, da jim pripeljejo maske tipa FFP2 z vsemi certifikati, in sicer z Dunaja. "Osebno sem jih kontaktiral in prosil, ker jih poznam in vem, da se ukvarjajo z medicinsko opremo. To so tudi korektno naredili. Cena je bila višja, ena višjih. A v tistem trenutku, ko smo se za to dogovorili, na zalogi v Rojah ni bilo niti 1000 mask FFP2 za medicinsko osebje," je navedel. Dodal je, da se mu je to zdelo v tistem trenutku najbolj smiselno in racionalno. Podobno je državni sekretar navedel tudi danes.

Prav tako stoji za poslom s podjetjem Acron, kjer je sicer zaposlena mama obrambnega ministra Mateja Tonina. Kot je danes pojasnil, je obrambno ministrstvo to ponudbo posredovalo zavodu za blagovne rezerve, slednje pa je za mnenje vprašalo ministrstvo za gospodarstvo. "Nisem jih prej poznal, prosil sem direktorja, da pride, da se pogovorimo, da mi pojasni vso zgodbo. In jaz sem ocenil, da so za ta posel lahko kredibilen in zanesljiv dobavitelj. Za zdaj se to tudi kaže. Pa mama enega ali drugega, sploh me ne zanima, to mi ni pomembno," je poudaril že na odboru.

Acron se je sicer tudi po Galetovi oceni izkazal za resnega dobavitelja, ki je pripeljal opremo, a je ves čas tudi imel položaj privilegiranega dobavitelja.

Cantarutti pa omenja tudi zgodbo s Sandijem Češkom. "Ko me je cenjeni Dejan Židan klical, če lahko da moj kontakt gospodu Češku, sem bil seveda zadovoljen. Ker Češka izjemno cenim kot dobrega poslovneža," je povedal Cantarutti že na odboru. Dodal je, da jim je poslal ponudbo, hkrati pa na začetku tudi napisal: "Uvoznik je na vašo željo lahko naše podjetje, čeprav me je že vnaprej strah špekulacij o zaslužkih. Lahko pa je tudi kakšno drugo podjetje." Češko je po navedbah Cantaruttija pomagal priti do kontakta na Salusu.

A pokazalo se je, kot je dejal Cantarutti, da so te maske neustrezne za zdravstvene delavce, da so izključno higienske, ki pa so jih takrat že imeli kar nekaj na zalogi. Po drugi strani ta proizvajalec za izvoz teh mask še ni pridobil vseh potrebnih certifikatov. "V tistem trenutku sem se - pa me zato preganjajte - odločil, da s takšno ponudbo ne bomo izgubljali časa," je povedal Cantarutti. Kot je in dodal, se je zahvalil Češku, a ponudba je bila žal neustrezna.

Omenil je še dobavo poslovneža Joca Pečečnika, pri katerem so naročili maske tipa FFP2, dobavljene pa so bile navadne kirurške maske. Cantarutti je dejal, da so te maske, ki jih je na seji tudi pokazal, deklarirane kot maske tipa FFP2. "Z vsemi njegovimi kontakti in izkušnjami pa se je Pečečniku zgodilo to, da ta maska ni FFP2," je dodal. Blagovne rezerve teh mask tudi niso kupile kot maske za medicinske delavce, ampak kot navadne zaščitne maske po ceni 0,50 evra na kos. Pečečnika je sicer klical minister Tonin in Pečečnik "nas je vsaj za nekaj časa rešil, da lažje dihamo", je dejal državni sekretar.

"Ne bom trdil, da kdo ni imel tudi želje po zaslužku. A da zdaj demoniziramo vseh 29 slovenskih podjetij, se mi zdi skrajno nefer, tipično slovensko," je Cantarutti še komentiral navedbe na Tarči in dodal, da si je velika večina teh iskreno prizadevala, da pomagajo priti do nujne opreme.