Grožnje, pretepanje in prisila

Sodnica: Izkoristili bi Tošiča, ne pa šibkega posameznika

S.S.
24. 4. 2020, 20.15
Deli članek:

Blaž Grm, Cvetko Grm, Jože Rus in Zdravko Ševo so bili včeraj spoznani za krive protipravnega odvzema prostosti in ropa Marka S. Vse, razen najmlajšega Ševa, ki je bil v času storitve kaznivega dejanja še mladoleten, je doletel zapor.

Novice Svet24
Obtoženi med razglasitvijo sodbe.

Oškodovanca so 22. maja lani okoli 3. ure zjutraj »v neugotovljenih okoliščinah« odpeljali izpred striptiz bara Escape v Ljubljani, mu grozili s pištolo, ga pretepali in prisilili, da je zanje dvigoval denar.

»Ne bi imela problema, če bi v avto strpali Dragana Tošiča in ga prisilili, da vam dviguje denar,« je med ustno obrazložitvijo sodbe poudarila sodnica Ana Testen. »Tako pa ste izkoristili šibkega posameznika, ki ima svoje probleme, izbrali ste si tarčo, malo deluje zmeden, malo je videti hipi.« Obdolženci so po navedbah iz obtožnice Marka S. sedem ur vozili naokrog in ga silili, da je zanje dvigoval svoj denar, najprej 20 evrov, drugič 150, tretjič 250. In ko bankomati niso več izplačevali gotovine, so ga odpeljali na gozdno jaso pri Velikih Laščah, ga pretepli, potem pa okoli 10. ure odpeljali na banko v Novem mestu. Šele ko je dvignil 1950 evrov in izpraznil račun, so se razšli. Glavno vlogo pri vsem tem sta po besedah Marka S. imela 20-letni Blaž Grm in 24-letni Cvetko Grm, 27-letni Jože Rus in danes komaj polnoletni Zdravko Ševo pa sta bila z njim »bolj korektna«.

Najmlajši bo delal v korist družbe

Blažu Grmu je sodnica Testenova prisodila enotno kazen tri leta zapora (pet mesecev za odvzem prostosti, dve leti in osem mesecev za rop). Cvetku Grmu je preklicala dve predhodni pogojni obsodbi in mu prisodila enotno kazen štiri leta in dva meseca zapora (sedem mesecev za odvzem prostosti, tri leta za rop). Jožetu Rusu je preklicala eno predhodno pogojno obsodbo in mu prisodila enotno kazen tri leta zapora (pet mesecev za odvzem prostosti, dve leti in pol za rop). Zdravko Ševo, ki je bil v času storitve kaznivega dejanja še mladoleten, pa bo moral v roku petih mesecev opraviti 100 ur dela v korist humanitarne organizacije. Grma in Rus bodo morali Marku S. vrniti vsak po 592,50 evra, glede odškodnine zaradi nematerialne škode pa je sodnica Testenova oškodovanca napotila na pot pravde. Grma do pravnomočnosti tudi ostajata v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti.

Socialna podpora ni za striptizete

Sodnica Testenova je med ustno obrazložitvijo spomnila, da eden od obtoženih, sodeč po fotografijah iz hišne preiskave, živi razkošno življenje, prejema pa tudi socialno pomoč v višini okrog 600 evrov, drugi, ki ne živi v tako razkošni hiši, prejema socialno pomoč v višini skoraj 900 evrov, državni tožilec pa dan za dnem gara in preganja vse sorte kriminala za 940 evrov neto. »Država vam ne daje denarja, da bi hodili v Escape. To so v vašem življenju prepovedani stroški. Delajte to, ampak sami zaslužite denar! Ravnate proti družbeni pogodbi, kot piše Rousseau,« je še poudarila Testenova, ki je četverici na zatožni klopi navajala tudi spomine nekdanjega ameriškega predsednika Harryja Trumana. Tožilstvu pa je zaradi krivega pričanja ustno ovadila tudi eno od prič obrambe, za katero je ocenila, da je pred njo lagala. Sodba še ni pravnomočna in pričakovati je, da se bo obramba nanjo pritožila in da se bodo s primerom ukvarjali tudi višji sodniki.