Interpelacija

Razkritja o sumljivih poslih pri dobavi zaščitne opreme poenotila opozicijo

STA
24. 4. 2020, 19.25
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 19.31
Deli članek:

V opoziciji po razkritjih glede dobav zaščitne opreme pričakujejo dodatna pojasnila. Kot je bilo razbrati iz današnjih izjav, se bosta LMŠ in Levici pri podpori interpelacije ministra Zdravka Počivalška pridružili še SD in SAB.

STA
Matjaž Han je napovedal, da bodo v SD prispevali podpise pod interpelacijo gospodarskega ministra.

Naloga opozicije je, da z razpravo na komisiji za nadzor javnih financ in drugimi možnostmi, ki jih imajo v DZ, pridejo resnici do dna, je četrtkovo razkritje postopkov nabav zaščitne opreme v oddaji Tarča na TV Slovenija pospremil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

"Zavedam se, da smo potrebovali zaščitno opremo, ampak lahko jo kupuješ tudi transparentno in pod normalnimi pogoji," je dejal Han in ob tem izpostavil logistično infrastrukturo državnih podjetij, kot so Slovenske železnice in Pošta Slovenije, ki imajo po njegovi oceni ustrezna znanja in sredstva, da bi z uvažanjem imeli bistveno manj težav.

Napovedal je, da bodo v SD prispevali podpise pod interpelacijo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki jo je že v četrtek napovedala LMŠ. Konstruktivna nezaupnica vladi, ki jo je kot možnost danes omenjal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, pa je po Hanovi oceni v tej sestavi DZ težko izvedljiva.

Da se v trenutni parlamentarni konstalaciji konstruktivna nezaupnica ne zdi verjetna, je ocenil tudi koordinator Levice Luka Mesec. V Levici kot bistveno bolj smiselno možnost vidijo predčasne volitve, na katerih bi stranke podporo iskale pri državljanih in nato oblikovale novo vlado.

"Kadarkoli je na oblasti Janez Janša, ga spremljajo afere in sumljivi posli. Danes bodo vsi vpleteni zanikali odgovornost, v drugem koraku pa bodo iznašli teorijo zarote, s katero bodo pojasnili, kdo je zares kriv za vse skupaj," je bil še kritičen Mesec. Kot pravi, to ni vlada, ki dela v dobro ljudi, ampak predvsem šefu vlade utrjuje oblast in omrežje okoli vlade polni z javnim denarjem. Po njegovih besedah si več ministrov nabira točke za interpelacijo. "Interpelacija ministra Počivalška je že napovedana in glede na to, kar smo včeraj videli in slišali, je absolutno nujna," je poudaril.

Tudi v SAB so šokirani nad razkritji iz Tarče, prav tako so presenečeni nad naborom politikov, ki so se znašli v zgodbi o nabavi zaščitne opreme. Kot je dejala predsednica SAB Alenka Bratušek, pričakujejo odziv predsednika vlade, da pove svoje mnenje, napove nadaljnje korake in pove, kdo iz te zgodbe še uživa njegovo zaupanje.

Po njenih besedah ni nobenega dvoma, da bodo po četrtkovih razkritjih tudi poslanci SAB prispevali svoje podpise pod interpelacijo Počivalška. "Dejstvo je, da je treba tem stvarem priti do dna," je bila jasna.

Jelinčič še zadržan

Bolj zadržan pa je predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki si do izjave zgodaj popoldne Tarče še ni ogledal. Kot pravi, je zdaj svoje povedala ena stran, smiselno pa je poslušati tudi drugo ter se na podlagi tega odločiti tako, kot je "smiselno in pametno". Upa sicer, da se bodo zadeve razčistile. Glede interpelacije ministra Počivalška tako Jelinčič pravi, da naj jo predlagatelji najprej pripravijo in predložijo dokaze, nato pa se bodo v SNS odločali, kako naprej.