Čehom pa že dovoljeno v tujino

Odpiranje po koščkih! Nekaj novega za soboto, vlada odločala tudi o "občinski izolaciji"

G.G./STA
24. 4. 2020, 18.50
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 19.21
Deli članek:

Vlada je ocenila, da je čas, da se od sobote dovolijo storitve zavarovalniškega posredovanja in avtopralnice. Kaj pa prehod med občinami?

Bobo
Avto boste lahko oprali v avtopralnici.
Češka je že odprla knjižnice in živalski vrtove. Bari in restavracije bodo lahko svoja vrata odprli 11. maja, a bodo lahko sprva goste stregli zgolj na zunanjih terasah, od 25. maja pa tudi v notranjosti. Češki državljani smejo spet preko meja svoje države. Ob ponovnem vstopu na Češko jih bodo testirali.

Ne. Začasna splošna prepoved gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih ter prepovedi gibanja izven občin ostaja v veljavi. Bo pa vlada upravičenost ukrepov preverila najmanj vsakih sedem dni, kar je od nje zahtevalo ustavno sodišče.

Če bo hotela ukrepe spremeniti, bo to storila z novelo odloka oziroma bo izdala novi odlok, ko bo odpravila ukrepe. O odločitvi bo obveščala državni zbor in javnost, so sporočili po seji.

Postopno zaganjanje gospodarstva in družbe

Vlada je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela 15. marca. Poleg trgovin z živili so bile tako lahko več tednov odprte le lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike.

Od 21. marca je dovoljeno tudi odprtje trgovin s hrano za živali, od 3. aprila pa so lahko odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Prav tako so dovoljena gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

V ponedeljek so nato z novimi spremembami odloka lahko vrata odprle trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom. Odprla so se tudi vrata salonov z avtomobili in trgovin s kolesi. Prav tako so vnovič začeli delovati vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles. Ponovno so se odprle kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga. S ponedeljkom so znova zaživele še storitve, ki se opravljajo na prostem, denimo vrtnarske storitve ali krovska in fasaderska dela. Mogoč je tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki. 

Še nekatere sprostitve gospodarskih in drugih dejavnosti sledijo 4. maja. Takrat bodo vrata odprle prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.