VOJNO DOBIČKARSTVO

Mastni zaslužki nekaterih podjetij, ki državi dostavljajo maske

Mihael Korsika
24. 4. 2020, 19.30
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 19.43
Deli članek:

Razlika med ceno nabavljenega materiala in ceno, po kateri je podjetje Korez-Sorting Group državi dostavilo zaščitne maske z neprimernim elastikami, je po besedah direktorja družbe Seti Aleša Šarca več kot 330.000 evrov. Posel med Korez-Sorting Groupom in zavodom za blagovne rezerve pa je vreden 380.000 evrov.

Bobo
Fotografija je simbolična

STA
Nekdanji direktor blagovnih rezerv Anton Počivalšek je na laž postavil gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Zavod za blagovne rezerve je sklenil pogodbo za dobavo zaščitnih mask s podjetjem Korez-Sorting Group, ki je še decemrba lani delovalo pod imenom Mizarstvo Korez. Podjetje obvladujeta lastnik Franc Korez iz Stopč in njegova žena Mateja Korez, ki je vodja prodaje.

Kot smo razkrili prejšnji teden, je bila Korezova leta 2011 vpletena v hekerski napad na državno družbo Luko Koper in še dve drugi podjetji. Korezova, ki je v preteklosti v stečaj poslala vsaj dva pravna subjekta, se s tožilstvo trenutno pogaja o priznanju krivde za tatvino in poskus velike tatvine.

»Vojno dobičkarstvo«

Nekatera podjetja, ki so državi dostavila zaščitne maske, so po mnenju direktorja kranjskega podjetja Seti Aleša Šarca zaradi pretiravanja s cenami in uporabe neustreznega materiala uničila vse dobro delo, ki so ga opravila ostala podjetja. Kot je znano, je za izdelavo zaščitnih mask za splošno populacijo podjetje Seti na trg ponudilo certificiran štirislojni material, ki se sicer uporablja v gostinstvu.

»V Sloveniji smo prodali šest milijonov kosov materiala za izdelavo mask, bruto znesek prodaje v petih tednih pa je znašal 296.000 evrov,« je razkril Šarec. Razlika med ceno nabavljenega materiala in ceno dostavljenega izdelka podjetja Korez-Sorting Group pa po njegovi besedah znaša več kot 330.000 evrov.

V javnosti se je nato zaradi enega podjetja, ki je pri izdelavi mask uporabilo neprimerne elastike, začel pogrom. »Mi smo posebej, že 18. marca, opozorili, da je treba pri izdelavi uporabiti dovolj dolge elastike, drugače vam bodo ušesa odpadla. Če podjetje naredi maske z elastikami, dolgimi pet centimetrov, ti bo ušesa odtrgalo po 15 minutah. Če narediš masko narobe, ne pomeni, da izdelek ni funkcionalen. Zakaj pa se nihče ne vtika v maske kakšnega drugega podjetja, ki je uporabilo medicinske elastike, ki so dovolj dolge, prijetne za nošenje?« se sprašuje Šarec.

Podjetje Korez je zavodu za blagovne rezerve posamezno masko dobavilo po ceni 0,76 centa na komad brez davka na dodano vrednost. »Že cena 50 centov se je našemu podjetju zdela previsoka, zato na tržišču nismo ponudili izdelanih mask, saj si jo lahko vsak izdela sam za osem centov,« je prepričan Aleš Šarec. Ob tem je poudaril, da so bili istočasno na trgu izdelki drugih podjetij po 50 do 55 centov na kos. Te so prodajali v paketu od 100 do 200 kosov.

Šarec je povedal, da podjetje Seti izbruha epidemije koronavirusa v Sloveniji ni izkoristilo, saj material za izdelavo zaščitnih mask prodajajo po enaki ceni, kot so jo imeli pred epidemijo.

Podjetje Korez-Sorting Group pa sicer ni edino, ki je epidemijo izkoristilo za masten zaslužek. »Elastike so se podražila s 15 na 95 centov na meter dolžine v enem dnevu in pol. Cena elastik pa se je s šestih evrov na kilogram v štirih dneh dvignila na 22 evrov. To ni normalno,« je še povedal Šarec.

Obenem je opozoril še na nedoslednost države. Ko je podjetje državi ponudilo material za izdelavo mask, mu je obrambni minister 22. marca odgovoril, da država z materialom, ki ni namenjen za izdelavo medicinskih mask, ne more poslovati oziroma ga kupovati. Ob tem mu je svetoval, naj da zadevo na trg in jo proda podjetjem. »Nekaj dni pozneje gre pa ista država, drugo ministrstvo (gospodarsko ministrstvo, op. p.) podpisat pogodbo za dobavo istih mask,« je dejal Šarec.

Milijonski posel neznanemu podjetju

Čeprav je gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek v preteklosti zatrjeval, da njegovo ministrstvo nima nič pri nabavah zaščitne opreme, se je v sredo izkazalo, da gre za debelo laž. Vsaj tako trdi nekdanji direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek, ki je ta teden odstopil. Preden je zavod podpisal katerokoli pogodbo za nabavo mask, je od gospodarskega ministrstva po besedah Zakrajška pridobil pisno soglasje za sklenitev posla.

Po naših neuradnih informacijah je bil za odhod Zakrajška, ki je dal odpoved, kriv spor me njim in Počivalškom zaradi posla s podjetjem SLA marketing.

Zavod za blagovne rezerve je z neznanim podjetjem SLA marketing, ki se ukvarja s svetovanjem in trgovino, podpisal 1,8 milijona evrov vreden posel za nabavo dva milijona kirurških mask. Gre za podjetje, ki je imelo leta 2018 natanko 25.000 evrov prihodkov, beležilo pa je 3803 evre čistega dobička.

Podjetje, v katerem je po podatkih spletne aplikacije Gvin le en zaposlen, naj bi Sloveniji do 30. aprila nabavilo maske po ceni 0,9 evra na kos, kar je 40 centov več, kot je za dostavo mask državi zaračunalo podjetje enega izmed najbogatejših Slovencev Joca Pečečnika. Iz aplikacije Erar je razvidno, da je zavod za blagovne rezerve družbi SLA marketing že plačal milijon in pol.
Lastnik podjetja je slovaška družba SM Elcom s.r.o., ki je specializirana za izdelavo in vzdrževanje notranjosti križark in potniških ladij. 

Sedež podjetja SLA marketing pa je v Destrniku, kjer županuje nekdanji poslanec SDS in SLS Franc Pukšič. Prav tako iz Destrnika prihaja evropski poslanec SDS Milan Zver. Pukšič je sicer iz poslanske skupine SDS izstopil že konec leta 2008, nato je kot neodvisno poslanec deloval do oktobra leta 2009, ko se je priključil poslanski skupini SLS. Leta 2016 pa je izstopil še iz SLS.