Pričevanje sosedov

VIDEO: Trpinčenje psov v Kopru: imajo jih več, pada po vseh. Po včerajšnjem tepežu dva odnesli v avtomobil in ...

J.P.
24. 4. 2020, 08.20
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 09.04
Deli članek:

Skrbnica naj bi pse pretepala neprestano, pred inšpektorico pa vse zanikala.

Zajem zaslonske slike
V eni roki neznani predmet, v drugi pa ... Pasja okončina?

Včeraj okoli 10. ure dopoldne je bilo mogoče iz enega od domovanj v koprskem naselju Markovec še enkrat več v zadnjih dveh letih slišati cvilež, lajež, rjovež. Padalo je po psu, morda več kot enem. Sosedje, s pojavom sicer seznanjeni, ne pa tudi sprijaznjeni, so še enkrat več, ugibamo, morda zaprli okna, privili glasnost na televizijskem sprejemniku ali pa radiu, … Soseda je, brez ugibanja, dogajanje posnela. Video je romal na splet, svetovna Slovenija pa se je lahko še enkrat več čudila človeški nravi.

Zgolj za legla?

Antagonistka, starejša gospa, po besedah omenjene sosede skrbi za psa, a ni njihova lastnica. Potrpljenja z njimi očitno nima, kombinacija pa je recept za neuspeh: gre za jack russel terierje, ki niso ravno psi, ki bi znali višek energije sami od sebe porabiti za nekaj, kar bi bilo mogoče z vidika človeka označiti za konstruktivno. Že tako omejeno potrpljenje tako hitro poide, za kar je po sosedinih besedah lahko dovolj že lajež. Da, jack russel terierji so k tovrstnemu izražanju precej nagnjeni.

Imajo jih izključno za razplod, trdi soseda, naša sogovornica. Zaprti so v kletkah, legla, mladiči prinašajo denar. Po sosedinih besedah tam životarijo trije odrasli psi in štirje mladiči. Višek energije odraslih in nasilje nad njimi se izraža v obliki agresije. Tudi sosedje imajo pse, pregrada je bila urejena šele pred kratkim – sestoji iz kombinacije obgrizene lesene ograje in kamionske cerade, pa četudi gre za naselje višjega standarda.

Pretepala naj bi jih neprestano

Lastnica psov, sicer podnajemnica, ve, kako njena pribočnica ravna s psi, nam zatrdi soseda. Tam sicer živijo še njen partner in njena najmlajša hčerka. Nasilna gospa ji tudi zaliva rože. Je nekakšna skrbnica torej, »ki neprestano pretepa pse«, pove sogovornica. Krotilka psov, ji pravi.

Običajno so sosedje klicali policiste, a to ni obrodilo sadov. Ko je torej včeraj dopoldne spet padalo, se je omenjena soseda obrnila na veterinarsko inšpekcijo. Oglasil se ji je zaspan glas, okoli 13. ure se je materializiral v obliki inšpektorice, ki pa na koncu za šepajočega psa ni odredila veterinarskega pregleda. Zato tudi ni mogoče zagotovo reči, ali ima pes zlomljeno taco. Inšpektorica ob odhodu ni bila pri volji za komentarje zbranih sosedov, nam je še povedala soseda ter dodala, da sta gospa, ki je delila udarce, in najemnik ob 17. uri v avtomobil odnesla dva psa. Je torej nastradal več kot eden? Ju je bilo treba nesti, ker nista mogla hoditi? To sta le dve od vprašanj, ki se sosedom pletejo po glavi. Psov od takrat še ni bilo nazaj.

Gospa s posnetka se je pred inšpektorico sicer zagovarjala, da psa pač ni pretepala, nam je še povedala sogovornica.

Identificirana

Kot smo včeraj že poročali, so na koprski policijski upravi z zadevo seznanjeni. Domnevno storilko so že identificirali, sčasoma pa bodo tudi ustrezno ukrepali.