Primer podjetja Jezeršek gostinstvo

Katastrofa v gostinstvu: "Če ne bo drugih ukrepov, bodo ti ljudje izgubili delo"

G.G./STA
20. 3. 2020, 12.01
Posodobljeno: 20. 3. 2020, 12.24
Deli članek:

Veliko delodajalcev in zaposlenih v gostinstvu in turizmu se je in se bo znašlo v hudih težavah. Eno od takšnih podjetij je podjetje Jezeršek gostinstvo iz Sore pri Medvodah

Bobo
Fotografija je arhivska

V podjetju, ki se ukvarja z gostinstvom in cateringom, bo 31. marca potekla pogodba o zaposlitvi 15 sodelavcem, torej skoraj petini vseh zaposlenih. Če drugih ukrepov razen subvencije v višini 40 odstotkov nadomestila za čakanje na domu ne bo, bodo ti ljudje izgubili delo, so opozorili.

"Gre za deficitarne poklice, gre za ljudi in njihove družine. Tveganje je preveliko, da bi pogodbe podaljševali, državna spodbuda pa premajhna, da bi lahko razmišljali o drugačnih scenarijih," je v pozivu k sprejemu dodatnih ukrepov za spodbujanje ohranitve delovnih mest, ki ga je danes naslovil na predsednika vlade Janeza Janšo, zapisal direktor podjetja Martin Jezeršek.

Kot je dodal, podjetniki cenijo vsa prizadevanja in že sprejete ukrepe za pomoč podjetjem, vendar nujno potrebujejo dodatne ukrepe države za spodbujanje ohranitve delovnih mest, ki so jih težko ustvarili. Zato pozivajo vlado, da ukrepa dodatno, hitro in učinkovito, sicer bo globoka recesija neizogibna.

V Franciji vseh 80 odstotkov iz državne sheme

Jezeršek kot primer navaja Francijo, kjer bodo delodajalci za izplačilo 80-odstotnih nadomestil za zaposlene v zasebnem sektorju, katerih službe in plače so ogrožene zaradi posledic koronavirusa, v celoti dobili povrnjene iz državne sheme. V Avstriji pa je predvidena shema za krajši delovni čas, pri kateri zaposleni ostane doma oziroma dela precej krajši delovni čas in obdrži plačo.

"Prepričan sem, da so ukrepi podobni tudi v drugih razvitih evropskih državah, pri nas pa bodo podjetja upravičena do subvencije v višini 40 odstotkov nadomestila za čakanje na domu. Dodatnih ukrepov na področju ohranitve delovnih mest nihče ne omenja in kmalu bo zanje prepozno," je opozoril.

Omenjeno subvencijo predvideva zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, ki ga je DZ sprejel ponoči. Ta določa, da bo država pomagala tistim delodajalcem, ki zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo. Delavci bodo v tem času upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov.