Dostop dovoljen, trgovine pa zaprte?!

Dostava zamuja, bolne živali ne morejo čakati! Odprite trgovine za male živali, poziva Jelinčič

G.G:
20. 3. 2020, 11.20
Posodobljeno: 20. 3. 2020, 12.29
Deli članek:

Nekaj zmede je glede obratovanja specializiranih trgovin za male živali. Po besedah ministrica Aleksandre Pivec se bodo o ponovnem odprtju dogovorili "v najkrajšem možnem času".

Profimedia
Fotografija je simbolična

V odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom piše, da je prepovedana prodaja v prodajalnah za male živali, zato te trgovine ne smejo biti odprte. Odlok o prepovedi gibanja in zbiranja, ki je vstopil v veljavo danes, pa ima alinejo, kjer piše, da je dovoljen "dostop do mest za prodajo hrane za živali". Zakaj bi bil torej dostop dovoljen, če so prodajalne zaprte?

Usklajevanje ministrstev

Očitno si niso enotni niti znotraj ministrstev. Kmetijsko ministrstvo se zavzema za odprtje teh trgovin, gospodarsko ministrstvo pa je proti. Po naših informacijah je tudi Veterinarska uprava RS pozvala gospodarsko ministrstvo, naj odprejo trgovine za hišne ljubljenčke. Resor ministra Zdravka Počivalška pravi ne.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je danes sporočila, da z ministrvom za gospodarstvo usklajujejo predlog. Dogovor o odprtju trgovin za male živali pričakuje v "najkrajšem možnem času". Upa, da že danes. 

V navadnih trgovinah ni posebne vrste hrane 

V trenutnih razmerah je dovoljena le prodaja "na daljavo in dostava na dom", torej prodaja prek spleta ali naročila po telefonu. Kaj pa hrana za male živali v navadnih trgovinah? Tam držijo le omejen obseg hrane za pse, mačke in nekatere vrste ptičev. Ta hrana je velikokrat tudi nižje kakovosti in ni primerna za vse živali, na primer za takšne, ki imajo različne bolezeni in diete.

Povpraševanje ohromilo dostavo

Ostane še naročilo prek spleta. A tudi tukaj ne gre vse gladko. V trgovini za male živali Mr. Pet zaradi povečanega povpraševanje niso uspeli obdelati vseh naročil, za nekaj časa se je sesula tudi spletna stran, zato prihaja do zamud pri dostavi paketov. Dostava lahko traja od štiri do sedem dni.

Prvi med poslanci se je zganil predsednik SNS Zmago Jelinčič. "V Sloveniji je ogromno državljanov, ki imajo hišne ljubljenčke različnih vrst in različnih velikosti. Za te hišne ljubljenčke je potrebno nabavljati, posebne vrste hrane, ki pa jih v običajnih trgovinah dostikrat ne prodajajo," meni Jeliničič in zato vladi predlaga, da "razmisli o dodatnem ukrepu o odpiranju trgovin, in da med trgovine, ki so že na spisku, da bodo odprte v času okužbe s koronavirusom, uvrstijo tudi specializirane trgovine za male živali."