Kako je z oskrbo s hrano?

Pivčeva: če iz Italije ne bo sadja in zelenjave, se bomo obrnili proti Madžarski

S.R.
20. 3. 2020, 11.54
Posodobljeno: 20. 3. 2020, 12.06
Deli članek:

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je v današnji izjavi za javnost spregovorila o doslej sprejetih ukrepih na področju nemotene oskrbo s hrano ter izvajanja kmetijske in veterinarske dejavnosti v času epidemije koronavirusa.

STA
Aleksandra Pivec zatrjuje, da smo z živili preskrbljeni.

Kot je uvodoma pojasnila Pivčeva, se na njenem ministrstvu v zadnjih dnevih in tednih ukvarjajo s številnimi ukrepi za nemoteno oskrbo s hrano. Podrobneje je pojasnila pomembnejše točke iz predloga zakona o interventnih ukrepih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane, o katerem smo že poročali. Dejala je še, da so v dnevnem stiku z Zavodom za blagovne rezerve in da podrobno spremljaljo stanje znotraj preskrbovalnih verig. Z rezervnimi scenariji bodo preprečili, da bi zaradi kakšnega izpada v preskrbovalni verigi prišlo do izpada iz celotnega sistema ter da kakšnega živila zaradi tega izpada na trgu ne bi bilo. Ponovila je tudi, da moramo, kolikor je to mogoče, kupovati domače. 

Pivčeva je morala odgovoriti tudi na vprašanje o včerajšnjem povišanju plačnih razredov za ministre in državne sekretarje. Dejala je, da delajo »praktično 24 ur na dan,« a da bi sama enako delala tudi brez »tega dodatka.« Pojasnila je še, da na seji vlade, ko se je to sprejemalo, ni sodelovala, prav tako pa o tem ni bila obveščena.

Pivčeva je še pojasnila, da ni nobene potrebe po kopičenju velike količine živil, »morda le za nekaj dni, da se zmanjša število odhodov v trgovine Zatrdila je, da imamo v Sloveniji živil dovolj in da imamo blagovne rezerve za nekaj mesecev. Prve težave, ki s katerimi bi se lahko Slovenija na tem področju srečala, Pivčeva vidi v morebitnem izpadu kakšne od dobaviteljskih poti, denimo ob zaprtju italijanske meje. V tem primeru bi trpela preskrba s svežim sadnjem in zelenjavo, a imajo za ta primer že vzpostavljene druge dobaviteljske poti. V primeru sadja in zelenjave prvenstveno z Madžarsko.

Pivčeva sicer pričakuje določene nestabilnosti pri nabavnih cenah, nihanja pa že opažajo v klavnicah. V kolikor bi se na trgu pojavili viški, pa bodo te preusmerjali v blagovne rezerve. V tem trenutku kaže, da se rezerve povečujejo v primeru mleka, mlečnih izdelkov in mesa, a je pojasnila, da je možno tudi povečanje izvoza. Po njenih besedah se s povečanim povpraševanjem po mleku in mlečnih izdelkih soočajo v Črni Gori. Je pa Pivčeva znova poudarila, da, v koliko bi prišlo do motenj, ne morejo zagotoviti, da bi imeli v tem času na voljo prav vsak izdelek, ki bi ga državljan rad videl na svoji mizi ali v hladilniku.