Aktualno glede koronavirusa

V ŽIVO: Test je bil pozitiven! Za novim koronavirusom je zbolel tudi mariborski podžupan ...

S.R./G.G.
20. 3. 2020, 10.07
Posodobljeno: 20. 3. 2020, 14.35
Deli članek:

Kakšne so razmere glede pandemije novega koronavirusa pri nas in po svetu?

STA
Podžupan ni bil v stiku s sodelavci na občini.

Glede na zadnje podatke o številu potrjenih primerov okužb ob 14. uri je v Sloveniji z novim koronavirusom okuženih najmanj 341 oseb, pri čemer je bilo opravljenih 10.980 testiranj. S srede na četrtek se je število okuženih tako povečalo za 33, v zadnjih 24 urah pa za 22.

NIJZ
Število obolelih s COVID-19 po statistični regiji bivanja na dan 19. 3. 2020 do 10. ure

Najnovejše podrobnosti v zvezi z novim koronavirusom pri nas in po svetu spremljamo v živo.

----

14.30 - V Sloveniji je po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih 341 oseb, opravljenih pa je bilo 10.980 testiranj.

13.25 - Vlada z današnjim dnem spreminja način komuniciranja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19, da bi čim bolj zmanjšali možnost okužbe s koronavirusom. Prisotnost predstavnikov medijev na izjavah ne bo več mogoča, zato bodo morali mediji vprašanja ob vsaki napovedi izjave pošiljati na elektronski naslov.

13.15 -  Iz Splošne bolnišnice Izola (SBI) so danes sporočili, da je bila njihova sodelavka pozitivna na novi koronavirus. Pri tem se je sama izolirala in že sedem dni ni bila na delovnem mestu, v bolnišnici pa so sprejeli vse potrebne ukrepe. Možni bolnišnični kontakti so bili testirani in vsi izvidi so negativni, tako da izolacija osebja ni bila potrebna.

12.40 - V Španiji so doslej našteli že več kot tisoč smrtnih žrtev novega koronavirusa, število potrjenih okužb pa se približuje 20.000.

12.13 - Za novim koronavirusom je zbolel tudi podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved. Kot so sporočili iz mariborske občine, je Medved danes prejel izvide testiranja ter nemudoma sporočil, da so pozitivni. Podžupan je sicer že od 7. marca odsoten, s sodelavci v kabinetu oziroma na občini pa ni imel stika. "Po vrnitvi z dopusta na Južnem Tirolskem je takoj opravil test, ki je sprva bil negativen in se v kabinet kljub temu z vso odgovornostjo ni vračal. Zaradi slabega počutja pa je ponovno odšel na testiranje, ki je žal pokazalo pozitiven rezultat. Dr. Medved ostaja v samoizolaciji, vsi pa si želimo da čimprej okreva," so še sporočili iz občine.

12.05 - Pivčeva je dejala, da dogovor z ministrstvom za gospodarstvo o odprtju trgovin s hrano za male živali pričakuje v "najkrajšem možnem času, upam da že danes."

11.50 - Španski zdravstveni sistem je zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom pred zlomom. Ministrstvo za zdravje je zato vpoklicalo dodatnih 50.000 zdravstvenih delavcev, večinoma upokojenih zdravnikov in medicinskih sester, pa tudi študente. Zaposleni v zdravstvu medtem zahtevajo zaščitno opremo, poroča STA.

11.29 - Pivčeva je v izjavi za medije pojasnila, da imamo v Sloveniji živil dovolj in blagovne rezerve za nekaj mesecev. V vsakem primeru imajo pripravljene rezervne scenarije. Dejala je še, da ni nobene potrebe po prevelikem kopičenju živil, morda le za nekaj dni, da se v trgovine ne hodi prepogosto.

10.44 - Ob 11. uri bo izjavo za medije podala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Spregovorila bo o doslej sprejetih ukrepih na področju nemotene oskrbo s hrano ter izvajanja kmetijske in veterinarske dejavnosti v času epidemije koronavirusa.

10.35 - Vlada danes pričakuje tudi 300.000 zaščitnih mask iz donacije fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacije lastnika Alibabe Jacka Maja. Kot je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, naj bi bila pošiljka, ki je v sredo prispela na belgijsko letališče Liege, že bila na poti v Slovenijo.

10.30 - Sindikat delavcev trgovine Slovenije, ki je že omenjal stavko, je pripravljen na "konstruktiven dialog" z vlado.

10.20 - Na Hrvaškem so od četrtka zabeležili osem novih primerov okužbe, skupaj je zdaj tam okuženih najmanj 113 ljudi.

10.00 - Dom starejših občanov Lipa v Štorah, v katerem je bila v nedeljo potrjena okužba z novim koronavirusom pri eni zaposleni, od pristojnih do danes ni prejel niti enega kosa zaščitne opreme. Prepuščeni so svoji lastni iznajdljivosti, predvsem glede zaščitnih mask, ki jih sami kupujejo, je za STA povedala direktorica doma Marinka Hrnčič.

9.50 - Iz Tenerifov in Maroka se preko Varšave na Letališče Jožeta Pučnika vrača nova skupina slovenskih državljanov. "Osebno sem se prepričal, da vsi postopki na letališču potekajo v skladu z ustreznimi protokoli. Vsi potniki bodo ustrezno zdravstveno pregledani. Hvala osebju letališča!" je prek twitterja sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

9.40 - Kot smo že poročali, je vlada včeraj potrdila interventni zakon, na podlagi katerega bodo lahko delodajalci pravico do povračila nadomestila plače uveljavljali z vlogo v elektronski ali pisni obliki pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje. Samozaposleni bodo upravičeni do odloga prispevkov. Več informacij o tem in drugih ukrepih je na voljo na tej povezavi.

Bobo
Fotografija je simbolična.