Pandemija

V Španiji število žrtev preseglo 1000

S.R./STA
20. 3. 2020, 12.45
Posodobljeno: 20. 3. 2020, 12.48
Deli članek:

V Španiji so doslej našteli že več kot tisoč smrtnih žrtev novega koronavirusa, število potrjenih okužb pa se približuje 20.000, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje.

Profimedia
Dezinfekcija na letališču v Barceloni.

Kot je na novinarski konferenci sporočil koordinator ministrstva za izredne razmere Fernando Simon, sta za koronavirusno boleznijo 19 v Španiji doslej umrla 1002 človeka. V državi so do danes zabeležili tudi 19.980 okuženih, 2833 oz. 16,5 odstotka več kot v sredo. 

Španija je za Italijo druga najhuje prizadeta država v pandemiji covida-19. Država je od konca minulega tedna v karanteni. Ljudje lahko dom zapustijo, samo če gredo na delo, k zdravniku ali v nabavo nujnih življenjskih potrebščin. Zaprta je večina trgovin, močno omejen pa je javni potniški promet. Španija je v začetku tedna zaprla tudi svoje meje. 

Španska vlada je v boju proti koronavirusu z današnjim dnem tudi uveljavila odlok, po katerem morajo vsi hoteli in druge turistične nastanitvene zmogljivosti v sedmih dneh zapreti svoja vrata. Izjema so hostli, kjer lahko še naprej bivajo tisti, ki so tam za daljši čas, vendar morajo imeti možnost samoizolacije.