Podobnik srdito: Slovenskega kmeta pošiljajo nazaj v leto 1946!

Če bo treba, se bo omejilo promet s kmetijskimi pridelki, živili in živali za prehrano ljudi

S.R./STA
18. 3. 2020, 17.20
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 17.34
Deli članek:

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes potrdil predlog zakona o interventnih ukrepih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane, ki med drugim omogoča nemoteno oskrbo s hrano za prebivalce Slovenije. Deležen je bil tudi nekaj kritik in pomislekov, pri čemer je bil najglasnejši prvak SLS Marjan Podobnik.

Profimedia
Posamični ukrepi se bodo sprejemali glede na razmere na trgu.

Zakon daje možnost omejevanja prometa s kmetijskimi pridelki, živili ali živali za prehrano ljudi, prepoved izvoza ali uvoza živil ter regulacijo cen omenjenih skupin izdelkov, je pojasnila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec in dodala, da se bodo posamični ukrepi sprejemali glede na razmere na trgu. Na njen predlog se bo lahko ob soglasju ministra za gospodarstvo z odredbo med drugim omejil promet s kmetijskimi pridelki, živili in živali za prehrano ljudi.

Če bi zaznali kakršnekoli spremembe, ki bi onemogočale dostop do kakšne skupine živil, bi v to morali po ministričinih besedah poseči tudi s tem, da bi prepovedali izvoz kakšne od skupin prehranskih izdelkov, da bi s tem zadostili potrebam slovenskih državljanov. Naslednji ukrep je omejitev uvoza, če bi za to obstaja potreba. Posebno pozornost usmerjajo na prehranske izdelke, kjer je država odvisna od uvoza. Po njenih besedah imajo pripravljene različne scenarije, s katerimi bi lahko zagotavljali nemoteno oskrbo, če bi prišlo do omejitev. Tako je vlada sklenila, da se okrepijo blagovne rezerve na področju prehranskih izdelkov v višini 28 milijonov evrov, je spomnila in zagotovila: "Blagovnih rezerv je dovolj." 

Se pa lahko zaradi različnih omejitev pri uvozu blaga ali pa zapiranja kakšnih od industrijskih obratov tudi v sosednjih državah po njeni oceni lahko zgodi, da kakšnega od izdelkov, ki smo jih navajeni kupovati, ne bo na trgovskih policah. "Zagotavljamo pa, da bo dostop do živil takšen, da prehranska varnost v nobenem primeru ne bo ogrožena," je dodala. 

Drugi ukrepi v predlogu zakona

Predlog zakona daje tudi podlago za določitev začasnega upravljalca kmetije, če je na njej zaradi okužbe z novim koronavirusom okrnjeno delo. Če predloga za upravljalca ne poda gospodar kmetije, ga določi kmetijsko ministrstvo. Predlog zakona omogoča tudi začasno postavitev, uporabo oz. vzdrževanje skladišč za živila ali gozdno-lesne sortimente, če bi se ti zaradi nezmožnosti izvoza začeli kopičiti. S predlogom se omogoča tudi omejitev prometa z gozdno-lesnimi sortimenti. Ob tem je Pivčeva poudarila, da spet prihaja sezona pojava in širjenja podlubnika, potrebne bodo velike intervencije. Gre predvsem za sanitarno sečnjo. 

Predlog zakona predvideva tudi dodatne ukrepe na področju veterinarstva, med drugim se omogoča spremembo rokov za cepljenje živali ter označevanje in registracija živali v daljših rokih. Na področju fitofarmacevtskih sredstev se med drugim podaljšuje veljavnost izkaznic o usposobljenosti za ravnanje s temi sredstvi, saj je zdaj usposabljanje zaradi pandemije koronavirusa onemogočeno. 

Ker je pred vrati čas setve, predlog zakona v primeru omejitve trgovanja s semenskim materialom kmetijskih rastlin zaradi virusa omogoča zadostno količino semena. 

Poleg tega se po predlogu zakona mandat organom Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), za katere so bile volitve predvidene v aprilu, podaljša do 1. novembra. 

"Vam ga je podtaknil Kardelj?" sprašuje Podobnik

Odbor je predlog zakona podprl s 16 glasovi za in nobenim proti. Poslanci so se strinjali, da je zagotavljanje prehranske varnosti pomembno, je pa bilo v razpravi med drugim slišati zaskrbljenost zaradi postavitve začasnega upravljalca na kmetijo, kjer je zaradi virusa delo onemogočeno. 

Predsednika KGZS Cveta Zupančiča, ki je sicer pozdravil pripravljenost pomoči kmetijam, so zanimale pristojnosti začasnega upravljalca, ali lahko npr. ta prodaja živino. Na to je opozorila tudi poslanka Levice Violeta Tomić. Kot je pojasnila ministrica, začasni upravljalec nima lastninske pravice, torej je tudi ne more odtujevati, ima le pravico do dela in opravljanja opravil.

Na predlog zakona pa je bil prek twitterja zelo kritičen prvak Slovenske ljudske stranke Marjan Podobnik. Dejal je, da slovenskega kmeta s tem zakonom pošiljamo nazaj v leto 1946. "Halo!!!, pripravljalci Zakona o intrventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov, ste ga prebrali? Slo kmetje imajo v njem podoben status kot v časih nacionalizacije in obvezne oddaje l.1946.Vam ga je podtaknil Kardelj? Ne se hecat. Kdor misli tako šahirati s kmeti, se je uštel!" je zapisal Podobnik.